Sprijin oficial al liderilor UE faţă de realegerea lui Jose Manuel Barroso

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sprijin oficial al liderilor UE faţă de realegerea lui Jose Manuel Barroso

Externe 10 Iulie 2009 / 00:00 330 accesări

Liderii UE şi-au oficializat, joi, susţinerea faţă de realegerea pentru cinci ani la conducerea CE a lui Jose Manuel Barroso, care va trebui să obţină învestitura din partea PE, într-un scrutin prevăzut pentru toamnă. În timpul unui summit la mijlocul lunii iunie, şefii de stat şi de Guvern ai UE susţinuseră doar de principiu candidatura lui Barroso, dorind mai întîi să aibă consultări cu Parlamentul, înainte de a-şi oficializa alegerea. În prezent, acest lucru s-a întîmplat, a declarat, joi, o sursă diplomatică europeană. Ei şi-au formalizat sprijinul, fără a avea nevoie să se reunească fizic, printr-o procedură simplificată, ”în scris şi în tăcere”, iniţiată marţi, de către preşedinţia suedeză a UE şi care s-a încheiat joi. Cele 27 de capitale au putut, pînă joi dimineaţă, să semnaleze dacă dezaprobă candidatura lui Barroso, în caz contrar, susţinerea lor formală pentru un nou mandat al şefului Guvernului portughez fiind considerată ca obţinută.

Această etapă este indipensabilă pentru a permite PE, care are de asemenea cuvîntul său de spus, să se pronunţe în legătură cu candidatura lui Barroso. ”Avem, în prezent, o desemnare formală unanimă a lui Jose Manuel Barroso de către toţi şefii de stat şi de Guvern”, a declarat, într-un comunicat, prim-ministrul suedez, Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară deţine preşedinţia UE. De fapt, liderii UE exercită astfel presiune asupra eurodeputaţilor ezitanţi, pentru ca ei să voteze rapid, astfel încît să se evite o perioadă lungă de incertitudine în legătură cu conducerea UE. Eurodeputaţii au refuzat deja, în majoritatea lor, să se pronunţe la sesiunea inaugurală de săptămîna viitoare, aşa cum doresc Barroso şi familia sa politică de conservatori din Parlament. Aceasta din urmă nu deţine singură o majoritate suficientă şi trebuie să găsească aliaţi. Cele mai multe grupuri vor mai întîi ca portughezul să le prezinte un program veritabil, conţinînd intenţiile sale, după un prim mandat al cărui bilanţ rămîne foarte criticat. Parlamentul are în vedere un vot în timpul sesiunii sale de la mijlocul lunii septembrie. Dar, data nu a fost încă fixată şi Verzii, în special, consideră că trebuie să se aştepte pînă în luna octombrie, pentru a vedea rezultatul noului referendum irlandez asupra Tratatului de la Lisabona, programat pentru 2 octombrie. În cazul aprobării acestuia, tratatul va produce schimbări în funcţionarea Executivului european.

În final, Barroso, în prezent singurul candidat la preşedinţia CE, îşi păstrează toate şansele să fie reales pentru un nou mandat. Conservatorii şi socialiştii tocmai au căzut de acord în privinţa împărţirii preşedinţiei PE în viitorii cinci ani, ceea ce deschide calea unei susţineri în schimb a socialiştilor faţă de Barroso. Dar în spatele problemelor de calendar se ascunde o dezbatere de fond pe tema realegerii lui Barroso, care este departe de a produce opinii unanime. Verzii, sub conducerea co-preşedintelui Daniel Cohn-Bendit, nu şi-au pierdut speranţa că va apărea o candidatură rivală.

Taguri articol


12