Sprijin pentru artiştii lirici la început de drum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sprijin pentru artiştii lirici la început de drum

Cultură 09 Iulie 2010 / 00:00 485 accesări

În perioadele tulburi pe care le traversează societatea românească, valorile culturale şi spirituale par să se situeze pe ultimul loc. Cu toate acestea, mai există tineri care aleg să urmeze drumul presărat cu sacrificii, dar şi cu imense satisfacţii, al artei, în rândul acestora aflându-se şi tinerii de la specializarea Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”. Cu emoţie şi cu speranţă într-un viitor în care artistul şi intelectualul vor fi din nou respectaţi, studenţii anului al IV-lea de la Interpretare Muzicală şi Arta Spectacolului Liric şi-au susţinut, în iunie, spectacolul de licenţă - comedia muzicală „O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu, după opera omonimă a lui I. L. Caragiale, în regia conf. univ. dr. Lucia Cicoară - Drăgan. Acest important eveniment pentru cariera lor artistică s-a desfăşurat pe o scenă profesionistă, cu o orchestră simfonică şi un personal tehnic specializat, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC).

Conducerea Universităţii „Ovidius”, reprezentată de rectorul prof. univ. dr. Victor Ciupină şi prorectorul prof. univ. dr. Vasile Sârbu, a mulţumit, printr-o scrisoare, preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, pentru sprijinul oferit în susţinerea examenelor de licenţă.

De asemenea, Universitatea „Ovidius” a trimis o scrisoare de mulţumire şi conducerii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, instituţie aflată în subordinea CJC, pentru generozitatea găzduirii sesiunii examenelor de licenţă. „Nu ne-am fi putut descurca fără ajutorul CJC, care ne-a pus la dispoziţie, pentru repetiţii şi examenul de licenţă, sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski’, orchestra sa, personalul tehnic şi de scenă. În ţară, în alte instituţii, nu se întâmplă aşa ceva”, a apreciat şeful catedrei de Canto, prof. univ. dr. Florenţa Marinescu.

Ateneu al artelor, la Constanţa.„Licenţa la Canto şi la Artele Spectacolului nu este un examen obişnuit, care are loc într-o sală obişnuită. Fiind constituită sub forma unui spectacol public, e nevoie ca cineva să asigure condiţiile necesare pentru a se realiza acest lucru, iar cei care conduc destinele oraşului ne-au fost alături”, a spus prorectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, responsabil din partea Senatului universităţii constănţene de activităţile Facultăţii de Arte, până la alegerea unui nou decan.

Prof. univ. dr. Vasile Sârbu a specificat că intenţionează să creeze, la Constanţa, Ateneul Artelor Dobrogeţia, cu sprijinul CJC şi al Primăriei Municipiului Constanţa, prin accesarea de fonduri europene. Proiectul, iniţiat de un grup de intelectuali, în frunte cu prorectorul Vasile Sârbu, a fost aprobat în sesiunea Academiei Oamenilor de Ştiinţă, filiala Constanţa, prezidată de rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină.



12