Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a fost, de-a lungul timpului, în centrul mai multor scandaluri cu circuit închis. Foarte rar apărea numita Autoritate în spaţiul public, căci directorii (unul dintre aceştia a fost Alina Bica, fostă şefă a DIICOT, în prezent după gratii - n.r.) care s-au perindat pe acolo nu aveau niciun interes ca despăgubirile, retrocedările şi detaliile proceselor să iasă la lumină. Doamne fereşte! După ce actualul director, George Băeşu, a înaintat lui Victor Ponta un memoriu în care reclamă mai multe nereguli, printre care despăgubirile prea mari evaluate pentru anumite persoane şi faptul că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi, premierul a cerut o verificare a situaţiei. Raportul de control a fost încheiat pe 6 martie. În urma acestui raport, Guvernul va sesiza DNA şi Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluţionate, în intervalul 2008-2011, anumite dosare privind retrocedarea de imobile. „Justificările” descoperite de inspectori pentru tratamentul excepţional al unora dintre dosare sunt halucinante: paranoia sau lombosciatica, osteoporoza, colicii renali, tulburarea depresivă, atacurile de panică, hemoroizii şi un adenom al prostatei sau persecuţia pe motive etnice erau suficiente pentru ca dosarele să capete prioritate şi să fie rezolvate „în mod excepţional”. Şi toate astea fără niciun document doveditor! Mai mult, aceste cazuri „excepţionale” s-au dovedit a fi, în analiza Corpului de Control al Guvernului, mult mai multe decât cele soluţionate potrivit ordinii numerelor de înregistrare, adică aşa cum ar fi fost normal. „Nu depune acte doveditoare, dar susţine că are 82 de ani, suferă de HTA (hipertensiune arterială - n.r.) şi necesită 3 intervenţii chirurgicale costisitoare; declară (conform actelor din dosar) că are 93 de ani şi că trăieşte în America doar din ajutor social; are vârsta de 60 de ani, certificat de luptător la Revoluţie", sunt alte motive invocate.
Potrivit inspectorilor, categorisirea "cazuri excepţionale, temeinic motivate" nu a fost definită de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar anumite cereri au fost încadrate în această categorie fără criterii transparente şi verificabile, fiind create condiţii pentru ca decizia să fie una subiectivă.
Conform datelor, în 2008-2011 au fost soluţionate 8.136 de dosare, dintre care 1.407 conform numărului de înregistrare, iar 2.269 cu prioritate pe motiv de cazuri excepţionale.
EVALUĂRI FĂCUTE DUPĂ ANUNŢURILE DIN ZIARE Inspectorii au mai notat că evaluatorii nu au fost desemnaţi aleatoriu, conform legii, dosarele le-au fost repartizate acestora fără respectarea criteriului legat de aria geografică, iar unele dosare au fost redistribuite tot către evaluatori care, anterior, nu îşi îndepliniseră obligaţiile contractuale. În unele situaţii, evaluările au fost efectuate prin utilizarea datelor de comparaţie din anunţurile de vânzare publicate în ziare şi nu pe baza unor date privind tranzacţii certe. Pentru serviciile de evaluare, ANRP a plătit, în 2008-2011, 1,3 milioane euro pentru 6.473 de rapoarte. Au fost însă consemnate şi 94 de dosare cu diferenţe valorice mari între rapoartele de evaluare şi cele de reevaluare a aceloraşi imobile.
În raportul de control este indicată şi o listă de 78 dosare cu cele mai mari despăgubiri, cuprinse între 29,7 milioane lei şi 466,7 milioane lei.