SRI 2015: 10 suspecţi de terorism, declaraţi indezirabili pe teritoriul României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raport Europol

SRI 2015: 10 suspecţi de terorism, declaraţi indezirabili pe teritoriul României

Justiție 20 Iulie 2016 / 16:23 514 accesări

Serviciul Român de Informații (SRI) anunță că, în anul 2015, zece persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile, la solicitarea SRI, precizările venind în contextul în care în care raportul Europol publicat miercuri, 20 iulie, arată că 11 suspecți au fost arestați în România anul trecut. "În contextul nelămuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului în Europa, în anul 2015, SRI face următoarele precizări. Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul României, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii", anunță Biroul de Presă al SRI.

Precizările au fost făcute în contextul în care în raportul Europol privind situația și tendințele terorismului în UE (TE-SAT) 2016, publicat miercuri pe site-ul instituției, se arată că România a arestat unsprezece persoane suspectate de terorism în anul 2015.

"Țări precum România și Slovacia au anunțat un nivel scăzut al amenințării, deși erau conștiente de riscul reprezentat de luptătorii teroriști străini care le tranzitau teritoriul", potrivit documentului Europol. Raportul Europul amintește că, în luna aprilie, militanții grupării al-Murabitun au răpit un cetățean român în zona de graniță dintre Burkina Faso, Niger și Mali. Documentul mai subliniază faptul că gruparea kurdă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și-a intensificat eforturile de strângere de fonduri, propagandă și recrutare după iulie 2015, menționând România printre țările care au semnalat continuitatea acestor campanii anuale ale PKK pentru colectarea de fonduri. "PKK și-a intensificat eforturile de strângere de fonduri, propagandă și recrutare după prăbușirea acordului de încetarea a focului cu Turcia în iulie 2015 și după escaladarea ulterioară a conflictului. Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, România, Suedia, Elveția și Olanda au semnalat continuitatea campaniilor anuale ale PKK de strângere de fonduri, care includ donații, taxe de membru și alte venituri. Se presupune că sumele finanțează aripa armată a grupării HPG, precum și filiala sa din Siria, PYD și aripa sa armată, YPG", potrivit documentului.

Potrivit raportului Europol, în anul 2013, o persoană din România a făcut obiectul unei proceduri judiciare încheiate pentru infracțiuni de natură teroristă. În anul 2015, 151 de persoane au murit și peste 360 au fost rănite în urma atacurilor teroriste din UE, se subliniază în document. Peste 1.000 de persoane au fost arestate în UE pentru infracțiuni aflate în legătură cu terorismul, dintre care 424 doar în Franța, mai arată documentul. De asemenea, Europol a publicat o scurtă analiză a incidentelor teroriste recente care subliniază dificultățile operaționale în detectarea și oprirea atacurilor comise de un singur combatant. În raportul TE-SAT 2016, Europol subliniază că asemenea atacuri rămân una dintre tacticile favorite ale Statului Islamic și ale Al-Qaida și că ambele organizații teroriste au făcut apel în mod repetat la musulmanii care locuiesc în țările occidentale să comită atacuri, în aceste state, cu un singur combatant.



12