SRI are directori noi! Pe cine vor înlocui aceştia?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SRI are directori noi! Pe cine vor înlocui aceştia?

Eveniment 22 Iulie 2016 / 16:53 4902 accesări

Generalul de brigadă Adrian Ciocîrlan

Generalul de brigadă Adrian Ciocîrlan

Colonelul Romeo Cristian Bizadea

Colonelul Romeo Cristian Bizadea

Şeful SRI, Eduard Hellvig, vine cu o propunere îndrăzneaţă, şi anume aceea de schimbare a structurii de decizie de la vârful Serviciului. Nu ştim cum a reuşit să zguduie temuta structură, mulţi dintre vechii generali trecând în rezervă. Cert este faptul că, începând cu 1 august, directorul SRI va avea doi noi adjuncți, veniţi din sectorul operativ: colonelul Romeo Cristian Bizadea şi generalul de brigadă cu o stea Adrian Ciocîrlan, ei având o experiență de 15, respectiv 20 de ani în cadrul instituției.

Toate bune până aici. Întrebarea este însă dacă străvechiul general-locotenent Coldea rămâne în cadrul structurii la vârf, dat fiind faptul că el este prim-adjunct al directorului SRI (din 27 iulie 2005). În comunicatul SRI în care sunt prezentate cele două noi numiri, nu sunt specificate şi aceste detalii. Spre o mai bună înţelegere a fenomenului, potrivit structurii organizatorice a SRI, Pilonul Informaţii, Operaţiuni, Analiză şi Planificare este jalonat de trei directori adjuncţi, dintre care unul prim. Pilonul administrativ are, de asemenea, propriul său adjunct. Dat fiind faptul că în comunicatul SRI nu sunt specificate posturile specific ocupate de cei doi nou-numiţi, putem trage concluzia că primul adjunct este de neclintit, adică generalul-locotenent Florian Coldea.

În ordinea importanţei, este foarte probabilă înlocuirea adjunctului de până acum al directorului SRI -general-locotenent George-Viorel Voinescu, care ocupă această funcţie de la data de 27 iulie 2005. În anul 2007 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Dacă nu postul său este cel vizat, atunci cu siguranţă general (r) Ion Grosu (adjunct al directorului SRI în perioada 2008 - 2016) şi general (r) Dumitru Cocoru (adjunct al directorului SRI în perioada 2009 - 2016) au rămas fără joburi cu greutate.

Aşadar, indiferent pe cine înlocuiesc, cei doi adjuncți își vor prelua atribuțiile începând cu data de 1 august 2016. "Generalul de brigadă Adrian Ciocîrlan, anterior numirii, până în anul 2010, a ocupat diverse funcții de conducere în cadrul Direcției Generale Contraspionaj. În perioada 2010-2013, a fost șeful Direcției de Informații a Municipiului București. Între 2013-2016, a condus Direcția Generală Apărarea Constituției. În anul 2015 i-a fost acordat gradul de general de brigadă", informează Serviciul Român de Informații printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Adrian Ciocârlan a participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profilul contraspionaj, în cooperare cu parteneri externi ai SRI. A absolvit cursuri de pregătire în domeniul intelligence și studii de securitate desfășurate în țară și străinătate. Ciocârlan s-a născut la 25 mai 1974, în București și a urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", pe care le-a absolvit în anul 1996.

În ceea ce îl privește pe colonelul Cristian Bizadea, anterior numirii, acesta a ocupat poziția de șef al Cabinetului Directorului SRI. "De la angajarea în Serviciu, în anul 2001, a deținut diferite funcții în Direcția Generală Contraspionaj: locțiitor al șefului Direcției, șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare. În această calitate, a participat la operaţiuni derulate în cooperare cu parteneri interni și externi ai SRI. În anul 2013 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea București, cu teza intitulată "Orientul Mijlociu Extins; o perspectivă demopolitică"", precizează SRI. Bizadea s-a născut în anul 1976, în București. Este lector universitar și a predat cursuri de analiză a informațiilor și analiză de risc la Universitatea București și la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul". Este licențiat în drept al Universității "Lucian Blaga" Sibiu și are un master în comunicare și relații publice, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

"De asemenea, la nivelul de comandă a structurilor operative ale Serviciului au avut loc noi numiri, acestea făcând parte din procesul de transformare instituțională asumat de directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig", mai anunță SRI. Vineri, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de numire în funcție a celor doi, dar și de trecere în rezervă a mai multor generali din cadrul Serviciului.



12