SRI crește un „Big Brother“ cu bani de la UE? Cum pot fi monitorizați românii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ONG-urile ies la atac după ce se termină lupta!

SRI crește un „Big Brother“ cu bani de la UE? Cum pot fi monitorizați românii!

Eveniment 08 August 2016 / 18:54 1367 accesări

Și spionii sunt urmăriți! Se pare că Serviciul Român de Informații (SRI) este atent monitorizat de ONG-uri! Patru organizații neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă unor instituții prin care au cerut nici mai mult, nici mai puțin decât anularea unui proiect al SRI, finanțat cu bani de la Uniunea Europeană. Reprezentanții Asociației Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) susțin că prin acest proiect se urmărește supravegherea în masă a populației. „APADOR-CH împreună cu alte trei organizații neguvernamentale au trimis această scrisoare deschisă către Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene, primul-ministru, Comisia de control al SRI și către Consiliul Superior de Apărare a Țării, exprimându-și îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de SRI, cu o finanțare europeană", se precizează într-un comunicat al APADOR-CH. Oficialii organizației mai spun că SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene care îi permite să achiziționeze software și hardware în valoare de 25 de milioane de euro pentru consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice. Rămâne totuși o întrebare: dacă proiectul e atât de periculos, de ce APADOR-CH a trimis atât de târziu această scrisoare?

VISUL LUI JAMES BOND!

SRI ar urma să realizeze o bază de date comună în care să adune informații de la aproape toate instituțiile publice din România, mai susțin ONG-iștii. „Proiectul, numit „SII Analytics”, are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României - un adevărat sistem informatic Big Brother - fără a avea prevăzută o măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", se mai arată în comunicat.

NIMENI NU SCAPĂ DE „BIG BROTHER", AVERTIZEAZĂ OFICIALII APADOR-CH!

„Fiecare cetățean ar putea avea o fișă de bună purtare (constituită din informații adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fișe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Anumite părți din proiect (vezi capitolele de "Recunoaștere facială” sau "Interceptarea comunicațiilor” din documentul explicativ) ne indică faptul că există și un scop nedeclarat, acela de supraveghere generalizată a întregii populații", mai susțin reprezentanții APADOR-CH. Asociația arată faptul că proiectul a fost depus pe data de 9 iunie și a fost aprobat foarte repede, iar SRI a lansat deja o licitație pentru achiziția echipamentelor și softurilor. Ministrul interimar al Comunicațiilor, Dragoș Tudorache, a declarat că proiectul SRI îndeplinește toate criteriile din ghidul de finanțe și că a fost într-adevăr aprobat.

SRI, REACŢIE OFICIALĂ DUPĂ ACUZAŢIILE DE DEMARARE A UNUI PROIECT DE SUPRAVEGHERE ÎN MASĂ

SRI susţine că obiectivul proiectului finanţat din fonduri europene, în legătură cu care patru ONG-uri susţin că ar fi o modalitate de "supraveghere în masă", este de a spori viteza de căutare a informaţiei în bazele de date deja existente şi de a moderniza activităţile interne ale instituţiilor.

"Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date" este destinat asigurării unei capacități superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituții din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural, instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient", transmite Serviciul Român de Informaţii (SRI) printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse "ca necesitate de amenințările specifice instituțiilor de intelligence din România - terorism, migrație ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacție în timp foarte scurt".

Instituţia precizează că proiectul reprezintă crearea unei platforme moderne, similară altora existente în plan european.



12