Turcia, susţinută de Franţa, cere instaurarea unei zone-tampon şi a unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei, pentru a proteja sectoarele controlate de opoziţia moderată şi populaţia afectată de războiul civil. Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că stabilirea unei zone-tampon merită să fie examinată, dar Casa Albă a precizat ulterior că ideea nu este deocamdată analizată. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat ieri, la Ankara, că ideea unei zone-tampon nu se află deocamdată pe agenda discuţiilor ţărilor NATO.
În acest context, Rusia a anunțat ieri că stabilirea unei zone-tampon în nordul Siriei necesită aprobare din partea Consiliului de Securitate al ONU.
Între timp, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a apreciat, ieri, drept nerealistă posibilitatea ca Turcia să desfăşoare singură o intervenţie terestră împotriva combatanţilor din gruparea Stat Islamic (SI), care au declanşat o ofensivă asupra oraşului sirian Kobane. Declaraţia a fost făcută într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și intervine în contextul în care în Turcia au loc, începând de luni seara, manifestanţii violente ale kurzilor, care reproşează Guvernului islamo-conservator de la Ankara că nu intervine militar pentru ca oraşul Kobane, de la frontiera turco-siriană, să nu ajungă sub controlul combatanţilor SI. Manifestaţiile au provocat cel puţin 22 de morţi, zeci de răniţi şi importante pagube materiale. De asemenea, Cavusoglu a apreciat că ”raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva poziţiilor deţinute de islamişti sunt o reuşită, dar orice alte operaţiuni militare, inclusiv una terestră, trebuie să fie luate în considerare”.
Parlamentul turc a aprobat, săptămâna trecută, participarea Turciei la operaţiunile militare împotriva poziţiilor deţinute de gruparea SI în Irak şi în Siria. Guvernul turc a refuzat anterior să participe la intervenţia împotriva poziţiilor SI, de teamă că aceasta va consolida regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.
PREOT FRANCISCAN ELIBERAT Preotul franciscan Hanna Jalluf, parohul din satul Qunya, răpit în Siria de grupul terorist Frontul Al-Nusra, a fost eliberat, dar nu poate părăsi locuinţa parohială, anunţă Ordinul Franciscan. Nu există informaţii despre situaţia creştinilor laici capturaţi împreună cu preotul în vârstă de 62 de ani. Aproximativ 1.500 de creştini trăiau în satul Qunya înainte de amplificarea conflictului, dar mulţi au părăsit zona.
JIMMY CARTER ÎL CRITICĂ PE OBAMA Administraţia Obama a aşteptat prea mult înainte de a interveni împotriva organizaţiei teroriste SI, consideră fostul preşedinte Jimmy Carter, citat de CNN. ”Am lăsat grupul terorist Stat Islamic să acumuleze fonduri, capacităţi militare şi putere pe teritoriul Siriei”, a declarat Carter într-un interviu acordat publicaţiei ”Fort Worth Star-Telegram”, citat de Russia Today. ”Ulterior, grupul terorist s-a mutat în Irak, comunităţile sunnite irakiene nu au opus rezidenţă, iar aproximativ o treime din teritoriul irakian a fost abandonat. Ar trebui trimişi oameni pe teren, pentru ghidarea rachetelor şi pentru a fi siguri că sunt atinse ţintele corecte. Apoi, trebuie găsit cineva care să se mobilizeze pentru a lupta pe teren cu membrii grupului terorist. Politicilor administraţiei Obama le lipsesc acţiunile pozitive. Atitudinea este oscilantă”, a subliniat Carter.
FAMILIE JIHADISTĂ ÎN FRANȚA 11 membri ai unei familii sunt suspectaţi că au părăsit Franţa pentru a lua parte la jihad în Siria, a anunţat, miercuri, o sursă judiciară. Între cele 11 persoane se află un bărbat, cele două surori ale acestuia, mama lor şi soţii acestora, dar şi mai mulţi copii, inclusiv un bebeluş. Secţia pentru luptă împotriva terorismului din cadrul Parchetului Parisului a deschis, marţi, o anchetă preliminară cu privire la ”dispariţia” acestei familii originare din Nisa, în urma unui ”fascicul de indicii” care sugerează că membrii familiei respective sunt susceptibili să fi plecat către Siria, la sfârșitul săptămânii trecute.
Ivano Sovieri a declarat că a aflat de pe reţele de socializare despre dispariţia fiicei sale Andrea, în vârstă de 27 de ani, plecată să se alăture soţului ei, însoţită de cele două fiice ale lor, de 4 şi 6 ani. ”Nu trebuia să plec, dar nu am putut să dau înapoi în faţa lui Allah”, i-a spus ea celei mai bune prietene. ”Andrea s-a convertit. Vedeam cum religia capătă un loc tot mai important. Poate că ar fi trebuit să reacţionez”, îşi exprimă regretul tatăl, convins că fiica sa este în Siria. Puternic afectat, Reda, tatăl musulman al soţului lui Andrea, a oferit detalii despre dispariţia întregii sale familii. ”Soţia mea a plecat şi ea - suntem căsătoriţi din 1983 -, dar şi fiicele noastre gemene şi cei patru nepoţi. Ştiam că religia avea un loc important, dar nu într-atât. Toată familia mea a dispărut. Şi mi-e frică”, mărturiseşte el. O femeie semnalează, de asemenea, plecarea fiului, soţului şi uneia dintre fiicele lui Reda.
Franţa, în care trăieşte cea mai mare comunitate musulmană din Europa, este totodată ţara care furnizează cel mai important contingent de jihadişti occidentali. Peste 70 de anchete au fost lansate în ţară, de la începutul anului, asupra unor filiere siriene. În total, aproximativ 1.000 de francezi sunt implicaţi, potrivit premierului Manuel Valls, care estimează la 580 numărul persoanelor care participă sau au participat la confruntări armate în cadrul jihadului, în Siria. Franţa a adoptat, luna trecută, un proiect de lege privind lupta împotriva terorismului, prin care a introdus o interdicţie de ieşire de pe teritoriul francez, în vederea împiedicării plecării unor tineri francezi candidaţi la jihad către Siria.
Pe de altă parte, un francez de 54 de ani a fost condamnat la șase luni de închisoare, fără drept de eliberare condiționată, pentru că a strigat ”Trăiască Statul Islamic!” într-un centru de ajutor social din Strasbourg și a amenințat să revină cu o armă, a relatat, ieri, France Presse. Bărbatul, care a fost încarcerat, a fost găsit vinovat miercuri, de tribunalul corecțional din Strasbourg, de ”apologie publică a unui act de terorism și ultraj”. Luni, bărbatul, deja condamnat în două rânduri pentru amenințări, s-a înfuriat din cauză că drepturile sale la ajutoare sociale fuseseră reduse. El însuși francez, bărbatul a strigat ”Franța nu valorează nimic!” și a adăugat că, ”de fiecare dată când un francez este decapitat, sunt mulțumit”, cu trimitere la decapitările occidentalilor revendicate de gruparea Statului Islamic (SI).
Un francez în vârstă de 57 de ani, Herve Gourdel, a fost decapitat în septembrie, de un grup armat, în Algeria, ca represalii la angajamentul Franței alături de SUA în raidurile împotriva SI. În cadrul audierii, bărbatul, descris de Parchet drept impulsiv și ca având un grad de toleranță la frustrare foarte limitat, și-a cerut scuze pentru vorbele sale, pe care le-a pus pe seama oboselii.
ANCHETE ANTI-JIHAD Canada anchetează în prezent 80 de persoane revenite recent din zone de război, în special din Irak şi Siria, unde sunt suspectate că s-au înrolat în grupări teroriste, a anunţat, miercuri, ministrul pentru Securitate Publică, Steven Blaney. ”Aceşti indivizi periculoşi vor să comită acte teroriste şi ameninţă canadienii”, a explicat Blaney în faţa Comisiei Parlamentare pentru Securitate Publică, la o zi după ce Parlamentul a aprobat participarea Canadei la coaliţia militară din Irak împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic. Precizând că cei 80 de indivizi, imigranţi sau cetăţeni canadieni, au încălcat legea canadiană care penalizează participarea la activităţi teroriste în străinătate, ministrul a afirmat că ”Jandarmeria Regală (GRC) îi anchetează şi încearcă să-i ducă în spatele gratiilor, acolo unde le este locul”. Canada a plasat recent gruparea Stat Islamic pe lista canadiană a organizaţiilor teroriste interzise. Blaney a amintit că cel puţin 130 de persoane care au legături cu Canada sunt suspectate că participă la activităţi teroriste, în special în Irak şi Siria. ”Persoanele asociate acestei grupări barbare (SI) vor suporta consecinţele legii”, a subliniat Blaney.