Stabilitatea financiară, ameninţată de scumpirile în imobiliare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BNR

Stabilitatea financiară, ameninţată de scumpirile în imobiliare

Economie 25 Mai 2017 / 17:52 607 accesări

„Accelerarea prețurilor imobiliarelor” este noul risc identificat de Banca Națională a României (BNR) ca amenințând stabilitatea financiară a țării, a declarat joi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. „A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, la conferința de prezentare a Raportului asupra Stabilității Financiare, elaborat de BNR. „Creșterea medie a prețurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depășește pragul de atenție, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieței imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea.

Preţurile locuințelor din marile oraşe au crescut în medie cu 8,8% în aprilie 2017 față de luna similară din 2016, arată datele publicate recent de portalul imobiliare.ro. Aceeași sursă arată că în România există deja patru oraşe mari (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa) unde preţul mediu pe metrul pătrat a trecut pragul de 1.000 de euro. Pe de altă parte, și Asociația Națională a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) a avertizat că în 2017 scumpirea caselor se va accelera pentru că toate elementele de cost la nivelul construcției vor avea evoluții ascendente. Principalul factor de scumpire ar fi - potrivit ARACO - majorarea salariului minim pe economie, care duce la o scumpire semnificativă a manoperei din construcții.

România nu mai are niciun risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară, după deciziile Curții Constituționale care au atenuat posibilele efecte ale legii dării în plată și legii conversiei creditelor (riscurile severe semnalate anul trecut), a mai anunțat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. „Situația financiară a țării este la fel de robustă ca anul trecut, iar riscul legislativ - care în 2016 era sever - a scăzut ca urmare a deciziilor Curții Constituționale. În prezent, România nu are niciun risc sistemic sever”, a spus Liviu Voinea.



12