Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a confirmat existenţa unor disensiuni cu principalul său aliat, Gianfranco Fini, dând asigurări că această criză nu va pune în pericol stabilitatea Guvernului. După o reuniune a liderilor Partidului Poporul Libertăţii (Pdl), Berlusconi l-a îndemnat pe Fini să renunţe la preşedinţia Camerei Deputaţilor, considerând ”absolut incompatibile” poziţiile acestuia cu cele ale formaţiunii. Fini a refuzat să se conformeze. ”Preşedinţia Camerei nu este la dispoziţia premierului”, a declarat el.
Disensiunile existau de mai multe luni între cei doi politicieni, co-fondatorii Pdl în martie 2009. Fini s-a distanţat de mai multe ori de Berlusconi, afişând poziţii diferite în materie de imigraţie, laicitate sau apărarea rolului Parlamentului. Plasându-se pe terenul ”moralităţii şi legalităţii”, Fini propusese recent ca toţi politicienii vizaţi de anchete să demisioneze, în condiţiile în care trei membri ai Cabinetului Berlusconi suspectaţi de corupţie şi trafic de influenţă au demisionat în ultimele săptămâni. De asemenea, Fini a modificat controversatul proiect al legii interceptărilor, susţinut puternic de Berlusconi. Pe fondul reticenţei sale, Berlusconi a fost nevoit să angajeze răspunderea Guvernului pentru planul de austeritate de 25 de miliarde de dolari, adoptat într-un final joi. Berlusconi nu şi-a ascuns iritarea faţă de sporirea influenţei Ligii Nordului în cadrul Guvernului de coaliţie de la Roma. ”Pdl nu mai putea plăti un preţ atât de ridicat pentru aceste disensiuni. Suporterii unei echipe nu pot răbda la infinit disputele între jucători la vestiare”, a declarat Berlusconi.
Aproximativ 30 de deputaţi apropiaţi de Fini au anunţat că nu se mai consideră membri Pdl şi că vor forma propriul grup parlamentar. Berlusconi a exclus totuşi orice risc privind căderea Guvernului. ”Nu există niciun risc. Dispunem de o majoritate”, a spus Berlusconi.