Stabilitatea, în funcţie de unghi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stabilitatea, în funcţie de unghi

Eveniment 19 Ianuarie 2012 / 00:00 490 accesări

LEGITIMITATEA ALEGERILOR ANTICIPATE După ani la rând în care ba Băsescu, ba Boc au solicitat întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei în momente cheie doar pentru a demonstra că nu se pot înţelege cu ea, ieri, la Palatul Victoria, Puterea şi Opoziţia s-au reîntâlnit. Subiectele au fost generoase. Unul dintre ele, pe care pedeliştii în frunte cu premierul Emil Boc încearcă deja să-l modeleze în subconştientul românilor, este cel al alegerilor anticipate. Dacă până acum pedeliştilor li se părea firesc să fie devansate alegerile locale, forţând comasarea lor cu cele parlamentare, acum situaţia s-a schimbat. Boc spune că nu i se pare oportun ca alegerile să aibă loc mai devreme de termen. Spăşit, Boc a declarat că se pune întrebarea dacă merită declanşarea alegerilor anticipate, arătând că este un lucru la care clasa politică trebuie să dea un răspuns. Mai exact, Boc a spus că în toamnă vor avea loc alegeri pentru Parlament, ceea ce va duce la formarea unui nou guvern, iar declanşarea alegerilor anticipate ar însemna în primul rând cel puţin o lună pentru pregătirea mecanismelor, două luni pentru dizolvarea Parlamentului şi încă trei luni pentru organizarea noilor alegeri. În replică, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că cei din coaliţia de guvernare nu au dreptate când spun că anticipatele s-ar putea organiza abia în septembrie, deoarece o înţelegere politică le-ar face posibile chiar în martie. „Diferenţa fundamentală între Boc şi tovarăşii săi şi noi e că dânşii consideră că România este în stabilitate şi o schimbare ar periclita-o“, a declarat liderul PNL, care a explicat că USL consideră, dimpotrivă, că ceea ce se petrece „în stradă şi nu numai“ reprezintă semnele unei grave instabilităţi.

DOUĂ ZILE DE SESIUNE EXTRAORDINARĂ ÎN PARLAMENT Şi în Parlament au fost ieri tensiuni, pe tema organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Tensiunile au apărut atunci când Opoziţia a cerut două zile pentru sesiunea extraordinară, iar Puterea a propus doar o zi. Disputele au încetat atunci când conducerea Parlamentului a decis că în zilele de 23 şi 24 ianuarie Parlamentul va fi în sesiune extraordinară. Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, a spus că prima şedinţă va avea loc luni, începând cu ora 13.00, când va avea loc dezbaterea privind situaţia politică actuală, iar a doua marţi, de la ora 11.00, când va avea loc sesiunea solemnă, pentru sărbătorirea zilei de 24 ianuarie.

TENTATIVELE PUTERII Pe de altă parte, în privinţa protestelor de stradă care nu mai contenesc de şase zile, PDL încearcă în continuare să minimizeze importanţa acestora, pe de o parte, iar pe de altă parte, arată nesimţirea de care pot da dovadă, având în vedere că mii de oameni au ieşit în stradă nu pentru că erau foarte fericiţi şi nu aveau ce face acasă. Drept dovadă stă declaraţia deputatului PDL Ioan Botiş, care a spus că nu l-au speriat deloc protestele din ultimele zile, nici cele din Capitală, nici cele de la Bistriţa. Pe de altă parte, premierul a solicitat miniştrilor să „intensifice“ dialogul social prin intermediul comisiilor constituite la nivelul ministerelor.

Taguri articol


12