Ştafeta României a ocupat locul 10 la biatlon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jocurile Olimpice de iarnă

Ştafeta României a ocupat locul 10 la biatlon

Sport 25 Februarie 2010 / 00:00 393 accesări

România a înregistrat marţi, la Vancouver, cea mai bună clasare la actuala ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. Ştafeta de biatlon a României, formată din Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea şi Reka Ferencz, a terminat pe locul 10 în cursa de 4x6 km, din 19 echipe participante. În optimile probei de ski-cross, Ruxandra Nedelcu a căzut pe ultimii metri ai cursei şi a ratat calificarea mai departe. Ea a avut nevoie de îngrijiri medicale pentru a părăsi pista. În proba masculină de slalom uriaş, Ioan Gabriel Nan a terminat pe locul 49, din 101 sportivi care au luat startul. Campion olimpic a devenit Carlo Janka (23 de ani), deţinătorul titlului mondial, care a adus a doua medalie de aur la schi alpin pentru Elveţia, după Didier Defago la coborâre. La bob 2 feminin, echipajul România 1 ocupă locul 16 după primele două manşe. Carmen Radenovici şi Vera Alina Savin au concurat joi dimineaţă în manşele cu numerele 3 şi 4.

Grav accident în meciul de hochei pe gheaţă dintre Slovacia şi Norvegia, terminat cu scorul de 4-3. Atacantul slovac Lubos Bartecko a fost lovit de norvegianul Ole Kristian Tollefsen şi a fost scos pe targă de pe teren. Tollefsen, care a primit o penalitate de meci şi va fi probabil suspendat mai multe partide, l-a lovit violent cu cotul pe Bartecko, în faţă, slovacul piezându-şi casca în căzătură. Fără cască, Bartecko s-a lovit violent cu capul de gheaţă şi a rămas inconştient pe gheaţă, plin de sânge. La spital, slovacului i s-a făcut o rezonanţă magnetică şi s-a constatat că nu sunt motive de îngrijorare. Tollefsen este singurul jucător din echipa norvegiană care joacă în NHL, la Philadelphia Flyers.

Iată lista medaliaţilor de marţi - schi artistic, ski-cross (f): 1. Ashleigh McIvor (Canada); 2. Hedda Berntsen (Norvegia); 3. Marion Josserand (Franţa); schi alpin, slalom uriaş (m): 1. Carlo Janka (Elveţia); 2. Kjetil Jansrud (Norvegia); 3. Aksel Lund Svindal (Norvegia); combinată nordică, proba pe echipe: 1. Austria (Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald şi Mario Stecher); 2. SUA (Brett Camerota, Todd Lodwick, Johnny Spillane şi Bill Demong); 3. Germania (Johannes Rydzek, Tino Edelmann, Eric Frenzel şi Bjoern Kircheisen); patinaj viteză, 10.000 m (m): 1. Lee Seung-hoon (Coreea de Sud); 2. Ivan Skobrev (Rusia); 3. Bob de Jong (Olanda); biatlon, proba pe echipe (f): 1. Rusia (Svetlana Slepţova, Anna Bogali-Titoveţ, Olga Medvedţeva şi Olga Zaiţeva); 2. Franţa (Marie Laure Brunet, Sylvie Bacaert, Marie Dorin şi Sandrine Bailly); 3. Germania (Kati Wilhelm, Simone Hauswald, Martina Beck şi Andrea Henkel).

ŞTIRI OLIMPICE PE SCURT

@ Rezultate din turneul olimpic masculin de hochei pe gheaţă, meciurile de calificare în sferturi: Elveţia - Belarus 2-2, 3-2 după prelungiri şi lovituri de departajare; Canada - Germania 8-2; Cehia - Letonia 2-2, 3-2 după prelungiri; Slovacia - Norvegia 4-3. Programul sferturilor de finală, desfăşurate în noaptea de miercuri spre joi: Elveţia - SUA; Canada - Rusia (ora 2.30); Cehia - Finlanda (ora 5.00); Slovacia - Suedia (ora 7.00).

@ Organizatorii au anunţat în mod oficial că biletele pentru sfertul de finală dintre Canada şi Rusia vor fi disponibile, chiar înainte ca selecţionata canadiană să învingă Germania în meciul de baraj şi să se califice! Absolut convinşi că naţionala Germaniei nu are nicio şansă să elimine Canada, cei de la serviciul legat de emiterea biletelor către presă a trimis un mesaj pe telefoanele mobile ale jurnaliştilor, înainte de sfârşitul primei reprize, atunci când echipele se aflau la egalitate, scor 0-0.

@ Patinatorul sud-coreean Lee Seung-hoon a devenit, la 21 de ani, campion olimpic în proba de 10.000 m, după ce principalul favorit, olandezul Sven Kramer, a fost descalificat în urma unei imense greşeli, nerespectarea culoarului. Kramer a fost sancţionat pentru că a parcurs 6.600 de metri pe culoarul de interior în locul celui exterior, în virajul opus sosirii. „Este o greşeală imensă, care m-a costat foarte scump”, a declarat Kramer plângând. „Nu-mi stă în caracter să dau vina pe altcineva, însă antrenorul Gerard Kemkers mi-a strigat să merg pe interior. I-am urmat sfatul, convins că este decizia bună. Însă, după reacţia publicului, mi-am dat seama că nu era ceva în regulă”, a menţionat Kramer, triplu campion mondial, deţinător al recordului mondial şi neînvins din 2006 pe această distanţă. „Sunt pe deplin responsabil de acest dezastru. Eu i-am spus lui Sven să intre pe culoarul de interior când trebuia să ia virajul pe exterior. Am fost neatent deoarece notam un timp de trecere în carneţel”, a declarat Kemkers. Kramer realizase cel mai bun timp, 12 minute, 54 de secunde şi 50 de sutimi, în timp ce Lee Seung-hoon a terminat cu 12:58,55. Kramer, câştigător al titlului olimpic în urmă cu zece zile, la 5.000 m, a declarat după cursă că antrenorul Kemkers este un „idiot” şi a apreciat că „această greşeală de traiectorie mi-a distrus ceea ce urma să fie cel mai frumos moment al vieţii”. Patinoarele de viteză sunt divizate în două culoare. Patinatorii trebuie să schimbe culoarul după fiecare jumătate de tură parcursă.

@ Echipa masculină de curling a Canadei a terminat neînvinsă faza grupelor, după care patru selecţionate acced în semifinale. Norvegia şi Elveţia, locurile 2 şi 3 în clasament, se întâlnesc în semifinale, în timp ce Canada va întâlni învingătoarea partidei dintre Marea Britanie şi Suedia, la egalitate pe locul 4 după faza grupelor.

@ Patinatoarea sud-coreeană Kim Yu-na, campioană mondială en titre, a stabilit un record de punctaj în timpul programului scurt din cadrul concursului feminin de la patinaj artistic, cu 78,50 p. Kim Yu-na, în vârstă de 19 ani, a obţinut un punctaj mai bun decât la Skate America, în noiembrie 2009 (76,28). Chiar înaintea sa, marea rivală, japoneza Mao Asada, a obţinut 73,78 p. Proba a fost marcată de emoţia vicecampioanei mondiale en titre, Joannie Rochette, care a evoluat fără greşeală la două zile după decesul mamei sale, din cauza unei crize cardiace. Intrată pe gheaţă în aplauzele publicului, Rochette şi-a efectuat programul, a obţinut 71,36 puncte şi a încheiat în lacrimi.

@ Abandonul italianului Enrico Fabris, în proba de 10.000 m patinaj viteză, ar fi putut să facă un alt sportiv fericit, dar primii patru pe lista de aşteptare nu au putut fi anunţaţi la timp şi au pierdut astfel şansa de a participa la cursă. Suedezul Johan Rojle, canadianul Mathieu Giroux, kazahul Dmitri Babenko şi germanul Patrick Beckert erau, în această ordine, primii patru autorizaţi să-l înlocuiască pe Fabris, care şi-a anunţat retragerea cu o oră înainte de cursă, din cauza unor probleme digestive. Oficialii canadieni au considerat că e inutil ca Giroux să intre în competiţie fără a fi încălzit corespunzător. Reprezentanţii Germaniei au aşteptat un timp pentru a-l pune în competiţie pe tânărul Beckert (19 de ani), dar acesta îşi închisese telefonul mobil şi nu putea fi contactat. Atunci când conducătorul delegaţiei germane, Helge Jasch, a reuşit să-l localizeze în satul olimpic, nu mai rămăseseră decât 15 minute până la start.

@ Organizatorii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver estimează că suma provenită din vânzarea produselor oficiale cu însemnele Canadei este dublă faţă de previziuni, acest fapt demonstrând că pasiunea vizitatorilor pentru competiţie se manifestă şi în magazinele de specialitate. De la debutul competiţiei, în fiecare zi, aproximativ 10.000 de fani trebuie să aştepte până la o oră pentru a putea intra în buticul oficial al JO, o peşteră deschisă non-stop. „Puloverele cu inscripţii canadiene sunt cele mai vândute. Puloverele roşii atât de populare se potrivesc perfect stilului de viaţă canadian: lejer, sportiv şi în ton cu natura”, a explicat directorul regional de vânzări al companiei Hudson Bay, Bill Stanbury. Pasiunea neaşteptată a vizitatorilor pentru obiectele oficiale cu inscripţii canadiene a dublat ţinta de încasări vizată de organizatori, cifrată la 46 milioane dolari canadieni (aproximativ 32 milioane euro).



12