De-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru, Turcia, se cultivă un soi de viţă de vie fără seminţe. Stafidele se obţin din bobiţele acestor struguri ajunşi la maturitate când conţinutul de zahăr din pulpă atinge procentul cel mai ridicat, prin uscare la soare sau industrială, în cuptoare speciale. Stafidele conţin fructoză, un zahăr natural care poate fi transformat cu uşurinţă în energie, de către organism. Deşi sunt foarte dulci, s-a constatat că stafidele nu îngraşă deoarece nu conţin grăsimi şi nu au în compoziţia lor niciun pic de sare. Stafidele sunt printre puţinele fructe dulci care, în cantitate rezonabilă, sunt permise în curele de slăbire datorită aportului lor energetic. Stafidele au rolul de a tăia pofta de mâncare reducând, în acelaşi timp, şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare de aceea, este recomandat ca femeile care au trecut de 50 de ani să le consume zilnic. Mulţi oameni evită să mănânce stafide din cauza conţinutului ridicat de zahăr, de opt ori mai mare decât în cazul strugurilor proaspeţi. Stafidele nu afectează sănătatea dinţilor aşa cum se întâmplă cu dulciurile care conţin zahăr procesat chimic. Consumul regulat de stafide combate oboseala şi previne depresia, fiind un tonic excelent şi un energizant puternic al organismului. Se recomandă, mai ales sportivilor, persoanelor în vârstă, convalescenţilor, tinerilor, celor care lucrează şi depun efort deosebit, fizic ori intelectual. Dintre numeroasele soiuri, cele mai dulci sunt stafidele aurii, cele care au culoarea cea mai deschisă însă, din punct de vedere al efectului curativ se recomandă stafidele închise la culoare, pentru că acestea conţin mai multe minerale şi vitamine. Sunt bogate în fibre alimentare fapt ce contribuie la procesul digestiei. Deşi în cantitate mai mică, stafidele au în compoziţia lor şi vitaminele A şi C precum şi minerale, calciu şi potasiu. Potasiul reduce riscul de hipertensiune arterială. Reţineţi că orice aliment consumat în exces îngraşă chiar şi alimentele recomandate în cura de slăbire.