Ştampilă verde pe produsele sănătoase, cu mai puţină sare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?"

Ştampilă verde pe produsele sănătoase, cu mai puţină sare

Justiție 26 Septembrie 2013 / 00:00 460 accesări

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie au lansat, ieri, „Săptămâna Inimii", campanie menită să atragă atenţia asupra riscurilor apariţiei bolilor de inimă, sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?". Reprezentanţii fundaţiei au atras atenţia asupra faptului că aproape 80% din sarea consumată este „pusă în farfurie" de industrie, iar acest procent ridicat, împreună cu stilul de viaţă nesănătos, a crescut incidenţa bolilor cardiovasculare. Astfel, Fundaţia Română a Inimii vrea o ştampilă verde pe produsele sănătoase, potrivit preşedintelui său, prof. dr. Dan Gaiţă. „În România sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, majoritatea de ateroscleroză, boală care poate fi prevenită. Numărul bolnavilor este mult mai mare, este de ordinul milioanelor. Putem vorbi de şase-şapte milioane de oameni care suferă de boli de inimă şi ştim că peste cinci milioane au hipertensiune arterială. Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie aterosclerotică este cauzată de modul nostru de viaţă. (...) Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", a declarat, cu acest prilej, prof. dr. Gaiţă. Potrivit profesorului, consumul mare de sare reprezintă unul dintre riscurile multor afecţiuni, fiind necesară reducerea ingestiei de sare cu 30%. „Tot ce mâncăm este sărat. La ce să renunţăm? Ştim că aproape 80% din sarea pe care o mâncăm ne este pusă în farfurie de industrie. Comisia Europeană ne reglează multe dintre aceste lucruri. Nu se spune exact câtă sare se pune în telemea sau în caş. De aceea, Fundaţia vrea să pună o ştampilă verde pe produsele sănătoase, cu mai puţină sare. Ar fi bine să renunţăm la semipreparate, la mezeluri, la brânzeturi. Să fim mai atenţi la produsele pe care le luăm, să ne uităm mai mult la legume şi fructe", a adăugat medicul.



12