Stare de război în Crimeea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pericol la frontiera României? Comandantul Armatei Ucrainei a trecut la ruşi

Stare de război în Crimeea

Eveniment 03 Martie 2014 / 00:00 1716 accesări

Trupe ruse au înconjurat, ieri, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă pro-rusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene. Potrivit CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă. Sute de indivizi înarmaţi au înconjurat baze militare din zona Privolnoie, din Crimeea. Indivizii, presupuşi militari ruşi, au sosit cu 13 transportoare blindate cu numere de înmatriculare ruseşti. În acest context, premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei: ”Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina. Îi cerem preşedintelui rus să retragă trupele din Ucraina”. Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă Ministerul ucrainean al Apărării. Nu se ştie dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, două nave militare ruseşti sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea. Agenţia rusă de presă RIA Novosti relatează că militarii ucraineni din Crimeea dezertează în masă. Armamentul şi instalaţiile militare trec sub controlul forţelor de autoapărare, care asigură ordinea în regiune, începând de joi, informaţie dezminţită de Kiev. Ieri, Parlamentul ucrainean a cerut monitorizare şi ajutor internaţional pentru siguranţa instalaţiilor sale nucleare. Aseară, amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale ucrainene, numit în funcţie vineri de administraţia de la Kiev, a trecut în tabăra pro-rusă, anunţând că se supune ordinelor autorităţilor pro-ruse din Crimeea.

Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor. Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anunţat sâmbătă că armata ucraineană a fost plasată în stare de alertă.

APELUL NATO Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut apel, ieri, la toate părţile implicate în criza din Crimeea să continue urgent toate eforturile pentru a se soluţiona situaţia periculoasă, cerând în special Rusiei să nu escaladeze tensiunile. Declaraţia a fost făcută înaintea reuniunii de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori. ”Am convocat Consiliul Nord-Atlantic, astăzi, din cauza acţiunii militare a Rusiei în Ucraina şi din cauza ameninţării preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva acestei naţiuni suverane. Ceea ce face Rusia acum, în Ucraina, încalcă principiile Cartei ONU, ameninţă pacea şi securitatea în Europa. Rusia trebuie să-şi înceteze activităţile militare şi ameninţările”, a declarat Rasmussen. Polonia a cerut, sâmbătă, convocarea de urgenţă a Consiliului Atlanticului de Nord, simţindu-se ameninţată de potenţiala intervenţie armată a Rusiei în Ucraina vecină, a anunţat preşedintele Bronislaw Komorowski.

DISCUŢIE OBAMA - PUTIN Preşedintele SUA, Barack Obama, a avut o convorbire telefonică de 90 de minute cu omologul său rus, Vladimir Putin. Obama şi-a exprimat îngrijorarea asupra posibilităţii unei intervenţii militare ruse în Ucraina. Putin i-a atras atenţia asupra ”actelor provocatoare, criminale ale ultranaţionaliştilor, în esenţă încurajate de autorităţile actuale de la Kiev”. Putin a subliniat că, dacă violenţa se extinde mai mult în regiunile de est ale Ucrainei şi în Crimeea, Rusia îşi rezervă dreptul de a-şi proteja interesele şi pe cele ale vorbitorilor de limbă rusă care trăiesc acolo.

Ieri, opoziţia republicană din SUA i-a cerut lui Obama să îşi articuleze poziţia faţă de Rusia şi să transmită clar care vor fi costurile intervenţiei militare în Ucraina. Senatorul republican John McCain şi-a exprimat profunda preocupare în legătură cu intervenţia militară rusă în Crimeea: ”De fiecare dată când SUA şi aliaţii lor refuză să reacţioneze, Putin va primi semnalul că poate fi din ce în ce mai agresiv şi mai ambiţios în intervenţia militară din Ucraina”. Ieri, secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat că ”Rusia riscă să piardă locul în organizaţia statelor puternic industralizate - G8”. Rusia va organiza în iunie, la Soci, un summit G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că nu mai participă la reuniunile pregătitoare în perspectiva summitului. Grupul statelor puternic industrializate - G8 - include SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Canada şi Rusia.

REUNIUNE UE Miniştrii de Externe din UE se reunesc de urgenţă astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina. Reuniunea de azi va fi a doua a şefilor diplomaţiilor din cele 28 de ţări UE consacrată situaţiei din Ucraina în mai puţin de două săptămâni. Pe 20 februarie, miniştrii au decis îngheţarea averilor şi neacordarea de vize celor vinovaţi de violenţe şi de recurgerea excesivă la forţă în Ucraina.



12