Stare de urgență medicală în Sierra Leone

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Crește rata de mortalitate cauzată de Ebola

Stare de urgență medicală în Sierra Leone

Monden 01 August 2014 / 00:00 421 accesări

Președintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, a decretat, ieri, stare de urgență pe fondul epidemiei de Ebola, soldată până acum cu 224 de morți în această țară. Președintele Koroma a evocat, în cursul unei alocuțiuni televizate, ”o sfidare excepțională” și a explicat că a decretat starea de urgență pentru a putea fi luate măsuri mai ferme în fața epidemiei. Starea de urgență a fost decretată pentru o perioadă de 60 până la 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

TENDINȚE INCERTE Șeful statului, care și-a anulat deplasarea la Summitul Africa - SUA de săptămâna viitoare, a anunțat și un set de măsuri pentru a împiedica extinderea epidemiei, între care plasarea în carantină a focarelor actuale, escortarea lucrătorilor sanitari de către forțele de securitate și percheziții pentru depistarea posibililor bolnavi. Președintele Koroma a decretat, totodată, anularea călătoriilor în străinătate ale miniștrilor săi, cu excepția angajamentelor absolut esențiale, precum și a tuturor reuniunilor publice, în afara celor consacrate combaterii epidemiei. Astăzi, șeful statului va participa la o reuniune consacrată epidemiei, la care vor lua parte președinții din Uniunea Fluviului Mano, formată din Guineea, Liberia, Sierra Leone și Coasta de Fildeș, primele trei state fiind afectate de virus.

Bilanțul epidemiei de febră hemoragică provocată în mare parte de virusul Ebola în Africa de Vest continuă să crească, înregistrându-se, la data de 27 iulie, peste 1.323 de cazuri, dintre care 909 confirmate de Ebola, și 729 de decese, dintre care 485 confirmate de Ebola. În numai patru zile s-au înregistrat 57 de decese, a subliniat OMS. Aceste cifre arată o creștere în doar patru zile cu 8,5% a numărului de decese și cu 10,1% a numărului de îmbolnăviri de la precedentul raport al OMS. ”Tendința rămâne incertă, în timp ce epidemia continuă să se răspândească în rândul comunităților și afectează în prezent și persoanele care oferă ajutor”, avertizează OMS.

RETRAGEREA PERSONALULUI AUTORIZAT Boala denumită după un fluviu din nordul actualei Republici Democratice Congo, unde a fost depistată pentru prima dată în 1976, are o rată de mortalitate între 25% și 90%. Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanelor ori animalelor infectate. Nu există un vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragii, vărsături și diaree.

Îngrijorătoare este și retragerea puținului personal medical autorizat din zonă. Organizația americană de ajutor Peace Corps a anunțat că își retrage voluntarii din Liberia, Sierra Leone și Guineea, din cauza epidemiei virusului Ebola ce se răspândește în aceste țări din Africa de Vest. Agenția americană precizează că această măsură este provizorie și va hotărî ulterior când se vor putea întoarce voluntarii în aceste trei țări, unde lucrează, în total, 340 de voluntari. Doi dintre ei au fost în contact cu o persoană ce a murit din cauza virusului Ebola, a precizat un purtător de cuvânt al Peace Corps, fără să spună despre ce țară este vorba. Îngrijorarea față de epidemia de Ebola ce se răspândește în Africa de Vest a început să se extindă în restul lumii. Autoritățile britanice au declarat de miercuri stare de alarmă, în timp ce oficialii din Hong Kong au anunțat măsuri posibile de carantină.

CONTACT DIRECT În schimb, profesorul belgian Peter Piot, cel care a descoperit virusul Ebola, a exclus eventualitatea unei epidemii majore în afara Africii și a sugerat testarea pe oameni a vaccinurilor și tratamentelor experimentale care s-au dovedit promițătoare la animale. ”Chiar dacă o persoană purtătoare de Ebola ar călători în Europa, în SUA sau în altă parte a Africii, eu nu cred că aceasta ar avea ca rezultat o epidemie majoră”, a declarat omul de știință. ”Eu nu sunt atât de îngrijorat de ideea că virusul se va răspândi aici, în rândul populației. Nu aș fi îngrijorat dacă m-aș așeza în metrou lângă o persoană infectată cu virusul Ebola, câtă vreme nu vomită pe mine sau nu se întâmplă alte lucruri de genul asta”, a afirmat profesorul Piot, reamintind că este vorba de o infecție care presupune un contact foarte apropiat pentru a te molipsi.

Peter Piot a descoperit virusul Ebola în 1976, când avea doar 27 de ani, împreună cu alți cercetători. După descoperirea virusului, a fost director al Programului Națiunilor Unite privind HIV/SIDA - UNAIDS. În prezent, este director al prestigioasei London School of Hygiene and Tropical Medicine. Reamintind că există mai multe vaccinuri și tratamente experimentale împotriva Ebola, care au avut rezultate promițătoare pe animale, cercetătorul belgian și-a exprimat dorința să fie testate pe oamenii din zonele afectate. Potrivit lui, deceniile de război civil care au măcinat Liberia și Sierra Leone complică eforturile de combatere a virusului, care se poate dovedi fatal pentru 25% până la 90% din populația afectată și a făcut deja 670 de morți în Africa de Vest. Cauza acestei mari epidemii care le lovește acum este dată, în opinia sa, de o combinație de factori, precum lipsa totală de încredere în autorități, sărăcia și serviciile de sănătate mediocre.

În 1976, cercetătorul, care lucra într-un laborator din Anvers, a contribuit la izolarea unui nou virus, numit mai târziu Ebola, într-o probă de sânge provenind de la o călugăriță catolică ce a murit în Zair, actuala Republica Democratică Congo. A mers apoi în Yambuku, un sat din provincia ecuatorială a fostului Zair, unde virusul Ebola ucidea până la o persoană din zece sau din opt. Cercetătorii și-au dat seama că majoritatea persoanelor infectate erau femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 ani care frecventau o clinică pentru consultații prenatale. S-a dovedit că virusul a fost transmis prin ace prost dezinfectate și utilizate în mod repetat pentru injecții făcute femeilor gravide. Un alt canal de contaminare era legat de practicile funerare. Ca în toate culturile, orice persoană care moare este spălată și trupul său este expus. Problema apare când acest lucru se face fără mănuși. O persoană moartă de Ebola are trupul acoperit de virus, din cauza vomei, diareei și sângelui, a explicat cercetătorul. Asta se întâmplă în acest moment în Africa de Vest, a adăugat profesorul Piuot, regretând că sunt utilizate puține echipamente de protecție.

Taguri articol


12