Autorităţile din Kîrgîzstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, au declarat stare de urgenţă, miercuri, din cauza protestelor din capitala Bişkek. Cel puţin 30 de persoane au murit şi alte 225 au fost rănite în revoltele de miercuri din Bişkek, a informat agenţia locală Kabar. Majoritatea victimelor au fost împuşcate, a spus Ministerul Sănătăţii. Numărul victimelor nu a fost confirmat oficial. Biroul procurorului general din Bişkek a fost incendiat. Preşedintele Bakiev a decretat starea de urgenţă, iar Parlamentul le-a cerut cetăţenilor să fie raţionali şi a condamnat acţiunile distructive. Postul naţional de televiziune şi un post privat şi-au încetat emisia, iar preşedintele Kurmanbek Bakiev a semnat un decret prin care a declarat stare de urgenţă, în timp ce la Bişkek continuau confruntările între manifestanţi şi forţele de ordine. Angajaţi din cadrul postului naţional de televiziune au declarat că protestatarii au preluat controlul asupra sediului postului, care a fost devastat. Avocatul Poporului, Tursunbek Akun, a încercat să organizeze negocieri cu Guvernul, în vederea eliberării liderilor opoziţiei arestaţi marţi şi miercuri, singura solicitare formulată de protestatarii din capitala kîrgîză până în prezent.
În cele din urmă, în a doua parte a zilei, majoritatea liderilor opoziţiei arestaţi în oraşul Talas au fost eliberaţi, iar opoziţia şi Guvernul din Kîrgîzstan au decis să desfăşoare negocieri. Reprezentanţii opoziţiei au făcut apel la manifestanţi să se retragă de pe străzi. Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat, miercuri, iar preşedintele Kurmanbek Bakiev a părăsit capitala, a anunţat liderul opoziţiei Temir Sariev. “Am intrat în sediul Guvernului pentru a începe negocierile. Premierul Usenov a semnat un act de demisie a Guvernului. Bakiev a părăsit Casa Albă (sediul Guvernului) şi oraşul Bişkek”, a declarat Sariev în faţa jurnaliştilor ruşi. O sursă din cadrul anturajului lui Bakiev anunţase anterior că preşedintele se află în sediul Guvernului. Sariev a confirmat că Guvernul format de opoziţie este condus de fostul ministru kîrgîz de Externe, Roza Otunbaieva. O sursă aeroportuară a confirmat, miercuri seară, că preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, a părăsit capitala Bişkek, îndreptându-se către o destinaţie necunoscută. Anterior, liderul opoziţiei kîrgîze Temir Sariev anunţase că acesta a părăsit sediul Guvernului şi oraşul Bişkek. “Avionul a părăsit aeroportul Manas în jurul orei locale 20.00 (17.00 ora României). Maxim cinci persoane au urcat la bord. Potrivit caracteristicilor tehnice, un avion de acest tip poate ajunge într-o ţară vecină pentru a-şi face plinul sau poate că avionul s-a îndreptat către o altă regiune din Kîrgîzstan”, a precizat sursa.
Protestele au început luna trecută, opoziţia acuzând Guvernul kîrgîz de abuzuri de putere, în contextul unui eşec privind stabilizarea şi creşterea economică. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bişkek, premierul Daniar Usenov a calificat protestele din Talas, unde a fost ocupată o clădire guvernamentală, drept o “crimă împotriva statului”. Activiştii din Narin au declarat că mii de persoane au protestat în faţa clădirii guvernamentale. Unii dintre aceştia ar fi intrat în clădire pentru a vorbi cu guvernatorul, iar poliţia nu a încercat să îi oprească. Martorii oculari au declarat că protestatarii din Tokmok au ocupat o clădire guvernamentală, iar unii ofiţeri de poliţie au fost răniţi, în timp ce fostul premier, Almazbek Atambayev, a fost arestat la domiciliu. Un jurnalist şi un cameraman de la televiziunea locală StanTV, care îi luau interviu politicianului în momentul în care a sosit poliţia, au fost, de asemenea, reţinuţi dar au fost eliberaţi ulterior, fiindu-le confiscată camera de luat vederi.
Miercuri după-masă, soarta ministrului kîrgîz de Interne, Moldomusa Kongantiev, era încă neclară, după ce surse din Ministerul de Interne au anunţat că acesta a murit, iar un purtător de cuvânt oficial a dezminţit informaţia, fără a putea oferi detalii clare. ”Ministrul de Interne Moldomusa Kongantiev a murit din cauza rănilor, la Talas”, a declarat o sursă din Ministerul kîrgîz de Interne, iar informaţia a fost confirmată de presa locală independentă şi de organizaţii nonguvernamentale. Cu câteva ore înainte, presa locală anunţase că Moldomusa Kongantiev şi vicepremierul Akylbek Japarov au fost luaţi ostatici de manifestanţi, la Talas, iar ministrul de Interne a fost lovit de aceştia. Cei doi reprezentanţi ai Guvernului plecaseră către Talas pentru a încerca să restabilească ordinea, după ce demonstranţii au preluat, marţi, controlul asupra sediilor administraţiei locale şi poliţiei.