Stare de urgenţă în Tunisia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stare de urgenţă în Tunisia

Externe 15 Ianuarie 2011 / 00:00 459 accesări

Preşedintele Tunisiei, Zine El Abidine Ben Ali, vizat de o mişcare de contestare fără precedent, a decis vineri să demită Guvernul şi să convoace alegeri legislative anticipate, în termen de şase luni, dar violenţele continuă la Tunis, determinând decretarea stării de urgenţă în ţară. Guvernul tunisian a anunţat că a decretat starea de urgenţă în toată ţara, ceea ce presupune restricţii de circulaţie între orele 18.00-6.00, interzicerea mitingurilor în locuri publice şi autorizarea armatei şi poliţiei să deschidă focul asupra oricărui suspect care refuză să se supună ordinelor.

Vineri după-amiază, armata a preluat controlul asupra aeroportului internaţional Tunis-Cartagina, iar spaţiul aerian a fost închis. La rândul său, preşedintele Zine El Abidine Ben Ali, vizat de o lună de această mişcare de contestare, a decis să demită Guvernul şi să convoace alegeri legislative anticipate, în termen de şase luni. Miile de manifestanţi adunaţi vineri, la Tunis şi în provincie, cer însă în continuare plecarea imediată a preşedintelui, aflat la putere de 23 de ani, nefiind mulţumiţi de promisiunile sale de a părăsi puterea la finalul mandatului său, în 2014. Bilanţul reprimării mişcării de contestare a regimului tunisian a crescut cu cel puţin 15 decese înregistrate joi seara, iar turismul, un sector-cheie al economiei, este afectat de criză, odată cu repaterierea a mii de turişti europeni. Blindate ale armatei au fost trimise în faţa Ministerului de Interne, în timp ce unităţi antirevoltă îi urmăreau pe tinerii manifestanţi în scările imobilelor şi într-un centru comercial în care s-au retras. Conform unui martor, alte blindate s-au poziţionat în faţa Ministerului Afacerilor Externe, ca şi în faţa clădirii radioteleviziunii naţionale. Confruntări violente au avut loc, către seară, între grupuri de manifestanţi şi forţele de ordine, în timpul cărora un fotograf străin a fost rănit la cap, de un tir cu gaze lacrimogene, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi. Manifestaţii au avut loc şi în provincie. La Sidi Bouzid, unde a început mişcarea de contestare, circa 1.500 de peroane au defilat strigând ”Ben Ali afară”, ca şi la Kairouan şi la Gafsa, în timp ce la Regueb, 700 de persoane au lansat sloganuri ostile preşedintelui. Potrivit Federaţiei Internaţionale a Ligilor pentru Drepturile Omului (FIDH), 66 de persoane au fost ucise de la jumătatea lui decembrie, când au început protestele.

Ambasadorul Tunisiei la UNESCO, Mezri Haddad, i-a prezentat demisia sa preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, declarând că nu mai suportă decesele rezultate în urma violenţelor din ţara sa. ”Vă adresez solemn această scrisoare şi vă ofer demisia. În inima mea şi în conştiinţă, am decis să mă retrag. Nu pot suporta să existe morţi, nu vreau să îmi văd ţara în anarhie”, a declarat el. În scrisoarea de demisie, ambasadorul îi reaminteşte preşedintelui că a cerut de luni ”oprirea băii de sânge şi dezarmarea poliţiei”. ”V-am spus că manifestanţii nu sunt împotriva dumneavoastră, ci împotriva oligarhiei căreia i-aţi devenit ostatic şi care nu încetează să jefuiască bogăţiile ţării şi să îndepărteze investitorii străini de care depinde economia noastră”, continuă ambasadorul.



12