Intervenţia chirurgicală suferită sâmbătă de preşedintele egiptean Hosni Mubarak a relansat dezbaterile privind instituţiile statului şi viitorul său politic, dar şi pe cele referitoare la comunicarea publică legată de sănătatea sa, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2011. Hosni Mubarak, în vârstă de 81 de ani, a suferit o operaţie de extirpare a vezicii bilare şi a unui polip duodenal, la spitalul din Heidelberg. Medicii germani au declarat că starea sa de sănătate este bună, iar televiziunea publică egipteană a anunţat că starea preşedintelui este stabilă. Încă de sâmbătă seara, presa oficială de la Cairo a relatat că Hosni Mubarak a vorbit cu soţia sa şi a precizat că intermatul funcţiei este asigurat, conform Constituţiei, de premierul Ahmed Nazif.
Analiştii politici consideră că efortul de comunicare, rar în cazul preşedintelui aflat în funcţie de 29 de ani şi a cărui sănătate este considerată aproape secret de stat, este binevenit, dar ridică şi numeroase întrebări. Internarea în spital pentru o perioadă neprecizată a preşedintelui redeschide şi dezbaterea privind necesitatea desemnării unui vicepreşedinte, care să poată asigura interimatul funcţiei. Spre deosebire de predecesorii săi Gamal Abdel Nasser şi Anwar al-Sadat, Hosni Mubarak nu şi-a numit niciun adjunct. „Premierul Ahmed Nazif are capacitatea de a conduce statul? Poate emite decrete prezidenţiale pentru amendarea Constituţiei? Poate primi înalţi demnitari străini, aşa cum face preşedintele?”, se întreabă Mohamed Amin, editorialist al cotidianului de opoziţie „Al-Wafd”.
Spitalizarea lui Mubarak ridică şi întrebări legate de puterea concentrată în jurul preşedintelui, dar şi de statutul fiului său, Gamal, considerat drept potenţial succesor al actualului preşedinte. Hosni Mubarak nu a anunţat dacă va candida pentru un al şaselea mandat la alegerile de anul viitor, însă în 2005 afirmase că intenţionează să rămână la putere „până la ultima suflare”.