START, la ratificare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

START, la ratificare

Eveniment 07 Aprilie 2010 / 00:00 320 accesări

Noul tratat START ar putea fi supus ratificării Dumei ruse şi Congresului american până la sfârşitul lunii aprilie, a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Noul tratat va fi semnat la 8 aprilie, la Praga, de preşedinţii rus, Dmitri Medvedev şi american, Barack Obama. Pe de altă parte, potrivit paginii electronice a agenţiei Interfax, Rusia a cerut din nou SUA să renunţe la amplasarea unor interceptori de rachetă în România şi Bulgaria, în cadrul scutului antirachetă. “Legătura cu planul antirachetă este stipulată clar în acord şi există o obligativitate legală”, explică Serghei Lavrov. Referindu-se la planurile instalării unor elemente antirachetă în Bulgaria şi România, Lavrov a precizat: “Credem că atunci când au loc consultări ordonate de preşedinţii Rusiei şi SUA între experţi ruşi şi americani pe tema apărării antirachetă, ar fi bine să se evite astfel de surprize”.

Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din tratatul de dezarmare nucleară START, a cărui semnare este prevăzută joi, la Praga, dacă scutul antirachetă american ameninţă potenţialul său nuclear, a mai avertizat, marţi, şeful diplomaţiei ruse. Pe de altă parte, ministrul rus de Externe a apreciat că noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară START arată un “nou nivel de încredere în relaţia dintre cei doi foşti inamici din Războiul Rece”. Rusia este dispusă să discute despre ideea unei lumi fără arme atomice, dar trebuie să se ţină cont de evoluţia posibilă a armelor spaţiale şi armelor strategice ofensive ce nu poartă focoase nucleare, a declarat Serghei Lavrov. Potrivit acestuia, Moscova este convinsă că pentru a discuta serios despre demersuri practice care să ducă la o lume fără arme nucleare, trebuie, înainte de toate, să se ia în considerare anumiţi factori care riscă să destabilizeze echilibrul strategic regional. “Primul factor îl reprezintă perspectivele apariţiei de arme în spaţiu. Al doilea factor ce ar putea destabiliza serios echilibrul global îl constituie armele strategice de atac, care nu poartă focoase nucleare”, a explicat şeful diplomaţiei ruse. El a amintit că Rusia şi China au propus încheierea unui acord internaţional care interzice amplasarea de arme în spaţiu, această iniţiativă nefiind însă susţinută de toate ţările.

De cealaltă parte, preşedintele american, Barack Obama, va restrânge condiţiile în care SUA vor putea să recurgă la folosirea armei nucleare, a declarat un oficial american de rang înalt, care a solicitat anonimatul. Noua strategie nucleară a SUA, care a fost dezvăluită marţi, are ca scop “împiedicarea terorismului nuclear, a proliferării nucleare şi reducerea rolului armelor nucleare în strategia americană de securitate naţională”, a precizat oficialul. Este pentru prima oară când strategia americană are ca principal obiectiv împiedicarea terorismului şi proliferării nucleare. Preşedintele se va angaja ca SUA să nu folosească niciodată arma nucleară împotriva unui adversar care nu o deţine şi care respectă prevederile Tratatului de Neproliferare Nucleară. Barack Obama a afirmat că “statele precum Iranul şi Coreea de Nord vor fi excepţiile de la această nouă regulă”.



12