START leagă sistemul antirachetă în Europa de armele strategice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

START leagă sistemul antirachetă în Europa de armele strategice

Externe 10 Aprilie 2010 / 00:00 484 accesări

Noul tratat de reducere a armelor strategice ofensive ţine cont de preocuparea Moscovei faţă de crearea unui sistem american de apărare antirachetă în Europa, a declarat, vineri, şeful Statului Major al Trupelor Rachetelor Strategice, generalul Viktor Esin.

“Hotărârea Rusiei de a denunţa tratatul în cazul în care dezvoltarea sistemului american antirachetă în Europa capătă proporţii susceptibile să ameninţe securitatea sa naţională, denotă preocuparea Moscovei în faţa unei eventuale instalări a unui sistem american antirachetă”, a declarat Esin. Însă, a apreciat înaltul oficial militar rus, actualul sistem antirachetă nu pune în pericol potenţialul de disuasiune rusesc, deoarece SUA posedă doar 30 de unităţi de lansare a interceptoarelor de rachete balistice, dintre care 26 se află în Alaska, iar patru în California. “Sistemele antirachetă de tip Patriot şi Aegis, pe care SUA vor să le instaleze în Polonia şi în România, pot intercepta doar rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Acest tip de rachete nu mai sunt în serviciul forţelor armate ruse”, a conchis Esin. Preşedinţii rus, Dmitri Medvedev şi american, Barack Obama, au semnat, joi, la Praga, un nou tratat de reducere şi limitare a armamentelor strategice ofensive, START. Părţile au convenit să reducă numărul total al încărcăturilor raportat la tratatul analog, semnat în 2002, la Moscova, la 1.500 pentru fiecare parte (faţă de un interval între 1.700 şi 2.200, potrivit Tratatului de la Moscova). De asemenea, plafonul vectorilor strategici va fi redus de peste două ori, la 800 de unităţi.

Comandantul Forţelor Spaţiale ruse a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să trimită niciun fel de armă în spaţiu. Unii analişti au sugerat că Rusia ar putea trimite armament în spaţiu, ca parte a măsurilor de contracarare a planurilor americane de instalare a unor elemente antirachetă în Europa. “Nu avem astfel de planuri”, a declarat generalul Oleg Ostapenko, dând asigurări că semnarea noului tratat nu va afecta activităţile şi planurile Forţelor Spaţiale ruse. “Planurile şi sarcinile stabilite de comandantul suprem nu s-au schimbat şi sunt dezvoltate într-un ritm hotărât”, a precizat generalul.



12