Nu mai puţin de patru licitaţii de artă marca Artmark, ale căror vedete sunt, printre altele, lucrări de Victor Brauner şi piese de mobilier din lemn masiv ce i-au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, se vor desfăşura, săptămâna aceasta, în Capitală. Astfel, publicul a putut admira zilele trecute, la Palatul Cesianu-Racoviţă, o expoziţie complexă şi inedită, formată din loturile Licitaţiei „Vechi Maeştri ai artei româneşti“, ale Licitaţiei de Cinegetică şi Echitaţie, ale Licitaţiei de Avangardă şi Expresionism şi cele ale Licitaţiei de Mobilier de Birou şi Instrumente de Scris de Colecţie. Primele două licitaţii vor avea loc astăzi, iar ultimele două - mâine, toate fiind organizate la Athenee Palace Hilton Bucureşti.
MAEŞTRI AI ARTEI ROMÂNEŞTI Din loturile Licitaţiei „Vechi Maeştri ai artei româneşti“ fac parte lucrări purtând semnături celebre, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Constantin Daniel Stahi sau Octav Băncilă.
În Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, se detaşează creaţii semnate de Marcel Iancu, Jules Perahim, Arthur Segal. Acesta din urmă semnează şi lucrarea-vedetă a licitaţiei, „Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)“, cu o valoare estimativă de 20.000 - 30.000 euro.
Nelipsit este şi Victor Brauner, cu certitudine cel mai bine cotat pictor român avangardist, prezent cu trei piese, cu valori cuprinse între 1.000 şi 2.500 euro.
BIROUL LUI CEAUŞESCU, LICITAT CU 10.000 DE EURO La Licitaţia de Mobilier de Birou şi Instrumente de Scris de Colecţie este expusă spre vânzare o garnitură de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou monumental pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceauşescu, având un preţ de pornire de 10.000 de euro. Colecţionarii se pot orienta şi asupra unei comode-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, începutul sec. XX (preţ de pornire: 450 euro).
Din categoria de instrumente de scris de colecţie, pasionaţii pot alege un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante şi rubine (preţ de pornire: 10.000 de euro).