Statele din G7 vor să combată finanţarea terorismului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statele din G7 vor să combată finanţarea terorismului

21 Mai 2016 / 16:50 451 accesări

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din grupul țărilor puternic industrializate (G7) au convenit sâmbătă să își întărească ofensiva împotriva finanțării terorismului printr-un plan de acțiune ce ar urma să fie definitivat cu ocazia summitului șefilor de stat și de guvern de săptămâna viitoare, transmite AFP.

Planul de acțiune prezentat la finalul reuniunii de două zile de la Akiu (nordul Japoniei) prevede creșterea schimburilor de informații între organismele de informații din domeniul financiar și colaborarea pentru introducerea de sancțiuni țintite asupra rețelelor financiare ale teroriștilor, inclusiv înghețarea activelor. "Există un moment de reflexie, de propunere de idei și apoi vine momentul acțiunii. Acesta este momentul în care ne aflăm în prezent" a declarat ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin. Potrivit acestuia punerea în practică a acestui plan va fi una rapidă, imediat după summitul șefilor de stat și de guvern care va avea loc în perioada 26-37 mai la Ise-Shima (centrul Japoniei).

Dezbaterile au vizat și subiectul Brexit, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7 atrăgând atenția asupra riscurilor pe care le-ar avea o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru o economie mondială deja slăbită. "Incertitudine au crescut, odată cu conflictele geopolitice, terorismul, afluxul de refugiați, iar șocul unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar complica mediul economic global" , se arată într-un document dat publicității de autoritățile japoneze.

În ceea ce privește încetinirea economiei mondiale, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7 au pledat pentru o utilizare echilibrată a tuturor instrumentelor, monetare, bugetare și structurale, subliniind că trebuie evitate devalorizările competitive. Acest subiect a scos însă în evidență o serie de divergențe între SUA și Japonia. Autoritățile de la Tokyo au amenințat recent că vor interveni pentru a frâna aprecierea yenului, care afectează competitivitatea exporturilor japoneze. În schimb oficialii de la Washington apreciază că nu există motive pentru o intervenție japoneză pe piețele valutare atât timp cât aprecierea yenului este una ordonată.

Alături de SUA și Japonia, din grupul țărilor puternic industrializate mai fac parte Marea Britanie, Canada, Franța, Germania și Italia.

Taguri articol


12