Potrivit noii legislații,Comisia Europeană va avea puterea de a amenda companiile care încalcă Legea AI cu 35 de milioane de euro sau 7% din veniturile pe care le fac la nivel mondial. Normele sale abordeazăinteligența artificială în funcție de riscul perceput al diferitelor sisteme. Astfel, unele aplicații, cum ar fi așa-numitele sisteme de “scorare socială”, care clasifică cetățenii pe baza agregării și analizei datelor lor, a politicii predictive și a recunoașterii emoționale la locul de muncă și în școli, sunt considerate “inacceptabile” și sunt complet interzise.
Alte sistemele AI, așa cum ar fi cele pentru vehicule autonome sau pentru dispozitive medicale, sunt clasificate ca fiind “cu risc ridicat”. La această categorie mai intrăaplicațiile AI în domeniul serviciilor financiare și în educație. Acestea, deși nu sunt interzise, vor fi evaluate și urmărite pentru a nu introduce riscuri inacceptabile (în cazul mașinilor autonome) precum și criterii abuzive și discriminatorii pentru utilizatori.
Antrenarea boților, care presupune cantități mari de date, trebuie să respecte drepturile de autor, clarificând astfel un gol legislativ de care companiile de inteligență artificială au profitat în ultimii ani. De altfel, companiile care dezvoltă sisteme AI generative sunt obligate să dezvăluie sursele și modul în care și-au dezvoltat algoritmii.
Sursa: Biziday