Statele UE lansează procedura de înființare a unui Parchet european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statele UE lansează procedura de înființare a unui Parchet european

07 Februarie 2017 / 18:17 790 accesări

Statele membre ale Uniunii Europene au lansat marți o procedură de înființare a unui Parchet european, inițiativă la care însă vor participa doar o parte din țări, în lipsa unanimității cu privire la acest instrument menit să depisteze fraudele la bugetul european, transmite AFP.

Consiliul UE, care reunește statele membre, 'a luat act de absența unanimității' în ce privește crearea acestui Parchet independent, ce ar urma să fie responsabil în principal cu lansarea urmării în justiție a celor vinovați de fraude importante în materie de TVA.

Potrivit unui comunicat al Consiliului, șefii de stat și de guvern din UE vor întreprinde 'o ultimă tentativă' de consens la un viitor summit, însă, în lipsa unui acord unanim, 'ar putea fi avută în vedere o cooperare consolidată'.

'Cooperarea consolidată' este o procedură europeană ce permite, în ultimă instanță, unui număr de cel puțin nouă state membre să adopte decizii care nu li se vor aplica decât lor, chiar dacă alte state li se pot alătura ulterior.

Potrivit Comisiei Europene, cel puțin 17 membre s-au declarat în acest stadiu interesate să ia parte la lansarea Parchetului european, printre care Franța, Germania, Belgia și Spania. În schimb, Ungaria, Polonia sau Olanda, de pildă, nu intenționează să adere.

Parchetul european, a cărui creare este prevăzută în tratate începând din 2009 și se află în negociere din 2013, este o instanță independentă ce ar avea ca scop combaterea tuturor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Fraudele cu caracter transfrontalier privează anual bugetele naționale din UE de cel puțin 50 de miliarde de euro din venituri din TVA.



12