Statele UE şi-au asigurat necesarul de gaze naturale iarna aceasta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statele UE şi-au asigurat necesarul de gaze naturale iarna aceasta

Externe 06 Ianuarie 2007 / 00:00 651 accesări

Măsurile implementate de statele Uniunii Europene ar trebui să fie suficiente pentru a asigura existenţa unui nivel satisfăcător al rezervelor de gaze naturale pentru consumatorii europeni, pe durata iernii. Un purtător de cuvînt al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas Espuny, a declarat că nu se aşteaptă ca decizia autorităţilor din Belarus de a impune o taxă vamală la exporturile de petrol din Rusia care tranzitează această ţară să afecteze siguranţa livrărilor către Uniunea Europeană.

Grupul de coordonare din domeniul gazelor natuale (Gas Coordination Group), controlat de Uniunea Europeană, a anunţat un rezultat pozitiv al evaluării situaţiei din zona Rusia-Belarus, după ce statul din urmă a înştiinţat structura europeană în legătură cu acordul celor două ţări asupra preţului gazelor naturale, încheiat pe 31 decembrie. De asemenea, grupul format din reprezentanţi ai statelor europene, ai industriei de profil, dar şi ai consumatorilor, a realizat o evaluare a măsurilor implementate de membrii Uniunii Europene în vederea asigurării stabilităţii livrărilor de gaze naturale. Reprezentantul european a adăugat, însă, că, după criza apărută iarna aceasta între Rusia şi Belarus şi cea care a avut loc iarna trecută, între Rusia şi Ucraina, toate statele Uniunii Europene au semnalat necesitatea intensificării cooperării, în vederea asigurării livrărilor de energie. Autorităţile din Belarus au participat, pentru prima oară, la întîlnirile grupului european, organizate la Bruxelles. Oficialii ruşi nu s-au prezentat, deşi au fost invitaţi.

Primele îngrijorări ale Uniunii Europene în legătură cu siguranţa livrărilor de energie din Rusia au apărut în ianuarie 2006, cînd o dispută între autorităţile din Moscova şi cele ucranene a determinat întreruperea livrărilor de gaze naturale către blocul european. Rusia asigură aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene, iar livrările tranzitează, în proporţie de 20%, teritoriul statului Belarus. Executivul nu se aşteaptă ca decizia autorităţilor de la Belarus să afecteze nici livrările, dar nici preţul perceput consumatorilor europeni.

Taguri articol


12