Statele Unite ale Americii intră în „era Trump“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statele Unite ale Americii intră în „era Trump“

Externe 20 Ianuarie 2017 / 18:18 1283 accesări

Preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama, a părăsit vineri Biroul Oval de la Casa Albă pentru ultima dată, urmând să îi predea puterea succesorului său, Donald Trump, relatează presa americană. Barack Obama, care s-a aflat la putere opt ani, a părăsit definitiv Biroul Oval vineri. El a mers alături de soţia sa, Michelle, la ceremonia de învestitură de la Capitoliu, unde îi va preda puterea lui Donald Trump. "Să slujesc poporul american a fost onoarea vieţii mele", a transmis Barack Obama în ultimul mesaj prin Twitter în calitatea de preşedinte al SUA.

"Nu mă voi opri. Voi fi acolo pentru voi ca cetăţean, inspirat de vocile voastre pentru adevăr şi dreptate, bună dispoziţie şi dragoste", a subliniat Obama.

PROTESTE VIOLENTE LA WASHINGTON ÎNAINTEA ÎNVESTIRII LUI DONALD TRUMP

Protestatari cu cagule au spart vitrinele unor magazine, vineri, în cursul protestelor faţă de învestirea în funcţie a noul preşedinte al SUA, Donald Trump. Potrivit poliţiei, numărul protestatarilor violenţi era de aproximativ 50, aceştia fiind repede încercuiţi de forţele de ordine. Alte incidente au mai avut loc și anterior, când tot protestatari anti-Trump au încercat să blocheze accesul simpatizanților acestuia la ceremonia de învestire.

AVERTIZĂRI DE LA ANONYMOUS PENTRU DONALD TRUMP: VEȚI REGRETA

Grupul de hackeri Anonymous l-a avertizat pe viitorul președinte al SUA, Donald Trump, că va ”regreta” următorii patru ani ai mandatului său la Casa Albă, informează Politico. Grupul a făcut aceste amenințări ca răspuns în fața mesajului postat de Trump pe Twitter, prin care acesta sugera că actualul director în exercițiu al FBI-ului, John Brennan, ar fi fost cel care a generat ”știrile false” despre președintele ales, în pofida informațiilor că un fost agent al serviciilor secrete britanice ar fi fost autorul raportului controversat în privinţa materialelor compromiţătoare pe care Rusia le-ar deţine despre magnatul imobiliar.

Grupul de hackeri a promis că va încerca să găsească și va face publice informații despre eventuale legături financiare și persoanele ale lui Trump cu gangsteri ruși, traficanți de copii și persoane ce întreprind acțiuni de spălare a banilor. ”Informația nu dispare, se află pe undeva”, au comunicat aceștia. Hackerii au indicat că atacurile planificate asupra acestuia sunt motivate de dorința de a dezvălui că Trump este implicat în activități de natură ilegală. Donald Trump nu a reacționat încă în fața acestor amenințări.

DONALD ŞI MELANIA TRUMP AU SOSIT LA CASA ALBĂ, CU DOUĂ ORE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA CEREMONIEI

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, şi soţia sa, Melania, au fost primiţi, vineri, la Casa Albă de soţii Barack şi Michelle Obama, înaintea ceremoniei de predare a puterii. Ceremonia de învestire în funcţie a lui Donald Trump va începe, vineri, la Capitoliu.

"Totul începe astăzi; vă aştept la ceremonia de învestitură", a transmis Donald Trump prin Twitter.

CEREMONIA FORMALĂ DE INSTALARE A LUI DONALD TRUMP A ÎNCEPUT LA ORA 18.30, ORA ROMÂNIEI

La ora 18.30, ceremonia formală de instalare a preşedintelui şi vicepreşedintelui Statelor Unite a început, la sediul Congresului american. Donald Trump, noul preşedinte al SUA, şi Mike Pence, noul vicepreşedinte, urmează să depună în scurt timp jurământul de învestitură.

Ceremonia este prezidată de John Roberts, judecător la Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite.

JURĂMÂNTUL ROSTIT DE DONALD TRUMP

„Eu, Donald Trump, jur solemn să-mi îndeplinesc cu credință atribuțiile de președinte al Statelor Unite și voi face tot ce îmi stă în putință pentru a prezerva, proteja și apăra Constituția Statelor Unite“ - este jurământul rostit de noul președinte al SUA în timpul ceremoniei urmărite în direct de milioane de oameni din lumea întreagă.

PARTEA CENTRALĂ A DISCURSULUI ȚINUT DE DONALD TRUMP CU OCAZIA ÎNVESTIRII : „AMERICA VA FI PE PRIMUL LOC“

Donald Trump a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, după ce Mike Pence, noul vicepreşedinte, a făcut acelaşi lucru.

"Statele Unite au investit milioane de dolari pentru îmbogăţirea altor ţări; de acum, promit un efort naţional major pentru reconstruirea ţării noastre şi pentru îndeplinirea promisiunilor făcute faţă de toţi", a afirmat Trump după depunerea jurământului. "Voi lupta pentru voi cu toată puterea mea, nu vă voi părăsi niciodată. America va începe să câştige din nou aşa cum nu a mai făcut până acum. America va fi pe primul loc", a spus Trump.

"Le mulţumesc preşedintelui Barack Obama şi Primei doamne, Michelle Obama, pentru ajutorul extraordinar oferit în perioada de tranziţie. Au fost minunaţi", a subliniat Trump, criticând apoi sistemul politic clasic de la Washington. "Nu este vorba de un transfer al puterii de la un partid la altul; acum, se transferă puterea înapoi poporului, pentru reunificarea ţării", a subliniat Trump. "Aceasta este ziua cetăţenilor. Este sărbătoarea cetăţenilor; Statele Unite ale Americii sunt ţara voastră", a afirmat Trump.

ADMINISTRAŢIA DONALD TRUMP ANUNŢĂ DEZVOLTAREA UNUI SISTEM ANTIBALISTIC

Administraţia Donald Trump a anunţat, imediat după ceremonia de învestitură, intenţia de a dezvolta un sistem antibalistic ultramodern pentru contracararea ameninţărilor reprezentate de state precum Iranul şi Coreea de Nord, transmite Casa Albă, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Conform comunicatului citat de Reuters, Administraţia Donald Trump va construi un "sistem antibalistic de ultimă generaţie" pentru contracararea eventualelor atacuri cu rachetă din Iran şi Coreea de Nord.

Comunicatul Casei Albe nu oferă detalii despre sistemul antirachetă. Nu este clar dacă acesta va fi diferit de actualul proiect antirachetă, care, oficial, vizează tot contracararea ameninţărilor balistice iraniene şi nord-coreene. Elemente ale sistemului antirachetă NATO sunt instalate inclusiv în România.

Actualul sistem american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Conform planului Administraţiei Barack Obama, până la jumătatea anului 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.

Recent, Michael Morell, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), afirma că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va încerca să obţină un acord cu Administraţia Donald Trump care să blocheze sistemele antirachetă NATO din România şi Polonia şi să anuleze sancţiunile antiruse.

CEL PUŢIN 90 DE MANIFESTANŢI, REŢINUŢI DUPĂ PROTESTELE DE LA WASHINGTON

Cel puţin 90 de persoane au fost reţinute în urma protestelor violente desfăşurate la Washington faţă de instalarea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, relatează CNN.

Protestatari violenţi au spart vitrine şi au avariat maşini, înainte de a fi reţinuţi de forţele de ordine.

Violenţele au avut loc la câteva sute de metri de Capitoliu şi de Casa Albă, în timp ce Donald Trump a fost învestit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Citește și:

Donald Trump depune vineri jurământul. Va deveni al 45-lea președinte al SUA

Donald Trump a sosit la Washington pentru ceremonia de învestire în funcţia de preşedinte al SUA



12