Statele Unite au atacat cu rachete Siria, vizând o bază a armatei siriene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statele Unite au atacat cu rachete Siria, vizând o bază a armatei siriene

Externe 07 Aprilie 2017 / 07:20 3347 accesări

Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunţă Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad. Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria. Preşedintele Donald Trump a îndemnat "toate ţările civilizate" să contribuie la încheierea războiului civil din Siria. Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib. Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs. Operaţiunea militară este "în interesul vital al Statelor Unite", a declarat preşedintele Donald Trump."Ţinta vizată are legătură directă cu atacul chimic oribil" produs în urmă cu câteva zile, a comunicat Preşedinţia Statelor Unite.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a avertizat, joi, că ar putea ordona intervenţii militare atât împotriva regimului Bashar al-Assad, căruia îi atribuie recentul atac chimic şi alte atrocităţi din Siria, cât şi contra Coreei de Nord, care dezvoltă programe militare în domeniile balistic şi nuclear. "Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o ruşine pentru omenire, iar preşedintele (Bashar al-Assad)este acolo, cred că el conduce lucrurile, deci cred că ceva trebuie să se întâmple", a declarat Donald Trump joi seară, la bordul avionului prezidenţial, Air Force One, în timp ce se deplasa de la Washington D.C. spre reşedinţa sa din Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida), unde se va întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. "Ceea ce a făcut Bashar al-Assad este teribil. Ce s-a întâmplat în Siria este într-adevăr una din cele mai groaznice crime şi nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu trebuie să se permită aşa ceva", a spus Donald Trump, citat de cotidianul The Washington Times.

Administraţia Donald Trump susţine că regimul Bashar al-Assad este responsabil de presupusul atac chimic din regiunea Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu moartea a 72 de persoane. Siria şi Rusia au negat orice implicare, afirmând că atacul a fost comis de insurgenţii susţinuţi de Occident. De altfel, arsenalul chimic sirian a fost distrus de câţiva ani, la solicitarea Occidentului şi sub monitorizarea inspectorilor internaţionali.

Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, a acuzat Statele Unite, Israelul şi Uniunea Europeană de susţinerea "teroriştilor" implicaţi în războiul civil sirian, subliniind că singura opţiune pe care o are este "victoria".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

SIRIA CONFIRMĂ ATACUL SUA, PRECIZÂND CĂ SUNT VICTIME. RUSIA A AVERTIZAT CĂ VOR FI CONSECINŢE GRAVE

Administraţia Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internaţional al Siriei, atrăsese atenţia că un astfel de atac va avea consecinţe grave.

ISRAELUL "SUSȚINE ÎN TOTALITATE MESAJUL PUTERNIC AL LUI TRUMP“

Israelul și-a exprimat vineri sprijinul "total" pentru loviturile aeriene lansate de SUA împotriva Siriei, un "mesaj puternic" care ar trebui să fie auzit de asemenea de Iran și Coreea de Nord, a indicat biroul premierului Benjamin Netanyahu, citat de AFP. "Israelul susține în totalitate decizia președintelui Trump și speră că acest mesaj hotărât în fața acțiunilor josnice ale regimului Bashar al-Assad va fi auzit nu doar la Damasc, ci de asemenea și la Teheran, Phenian și în altă parte", conform comunicatului. "Prin cuvânt și faptă, președintele Trump a emis un mesaj puternic și clar: nu vom tolera utilizarea și răspândirea armelor chimice", subliniază textul.

RUSIA VREA REUNIUNE URGENTĂ A CONSILIULUI DE SECURITATE ONU

Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o "agresiune" împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. "În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus. Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu. Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau şi militari ruşi, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.

DIACONESCU, DUPĂ ATACUL SUA: A FOST UN RĂSPUNS PROPORŢIONAL LA GESTUL INACCEPTABIL AL DAMASCULUI

Atacul SUA este "un răspuns proporțional la gestul inacceptabil al Damascului de a lovi cu armă chimică", a spus vineri, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. "Reacția comunității internaționale la acest atac a fost una pozitivă. S-a considerat că este vorba de un răspuns proporțional la gestul inacceptabil al Damascului de a lovi cu armă chimică, adică armă de distrugere în masă, ceea ce reprezintă o linie roșie chiar în condiții de război. În următoarele 24 - 48 de ore urmează să apară o serie de evoluții, mai ales din punct de vedere politic. Siria, și în general Orientul Mijlociu, sunt zone în care se confruntă interese la nivel global și totodată, o regiune în care din punctul de vedere al preocupărilor de securitate, Federația Rusă și Statele Unite au poziții diametral opuse. (...) Deocamdată, la cald, fiind vorba de un schimb de replici, dar, în orice caz, partea americană a luat măsurile necesare pentru a atenționa din timp forța militară rusă aflată în Siria", a comentat, pentru MEDIAFAX, fostul şef al diplomaţiei.

Diaconescu este de părere că în România nu sunt motive de îngrijorare.

Taguri articol


12