O anchetă asupra acţiunilor de propagandă ale armatei americane în Irak, finanţate de Pentagon, a scos la iveală faptul că jurnalişti irakieni au fost plătiţi pentru a publica articole pozitive despre naţiunea americană în presa irakiană, informează ediţia electronică a "New York Times". Ancheta, condusă de amiralul Scott Van Buskirk, a fost comandată după ce s-a descoperit, în luna noiembrie a anului trecut, că oficialii din armata americană au angajat cîteva organizaţii de presă, printre care şi Lincoln Group, ai cărei membri lucrau pentru Pentagon, la Washington, pentru a se ocupa de "plantarea" articolelor scrise de militarii americani în publicaţii irakiene, fără a dezvălui sursele articolelor. Grupul era însărcinat şi cu plata unor jurnalişti irakieni pentru tratament preferenţial.
Deşi nu a menţionat numele organizaţiei Lincoln Group, amiralul Van Buskirk a concluzionat că armata ar trebui să fie mai atentă cu cei pe care îi însărcinează cu propaganda. Amiralul a mai acuzat armata de faptul că nu a reuşit să descopere dacă plasarea acestor articole în presa irakiană a subminat sau nu conceptul de libertatea presei în Irak. Nu se ştie încă dacă acest raport va avea consecinţe imediate asupra acţiunilor armatei în Irak. Totuşi, în cursul acestei săptămîni, mai mulţi oficiali ai Pentagonului au declarat că organizaţiile însărcinate cu plasarea mesajelor de propagandă în publicaţiile irakiene care erau destinate să convingă populaţia să susţină guvernul recent ales, printre care şi Lincoln Group, nu au întrerupt încă aceste activităţi.
Oficialii de la Pentagon au declarat că secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, se gîndeşte la o posibilă revizuire a politicii şi regulilor existente în acest moment în ceea ce priveşte operaţiunile militare americane pentru comunicare şi informare. Ideea cea mai gravă din acest raport este că în 2004 a fost creată o organizaţie numită Baghdad Press Club, prin care jurnalişti irakieni erau plătiţi dacă acopereau şi prezentau reportaje despre eforturile depuse de americani pentru reconstrucţia Irakului, precum construirea de instalaţii de epurare a apei sau şcoli. Există şi apărători ai acestor practici, care sînt de părere că aceste acţiuni constituie unica modalitate de a transmite mesaje irakienilor care nu ar accepta informaţii venite direct din surse americane.