Diplomaţii americani consideră că au înregistrat progrese semnificative în cadrul discuţiilor cu celelalte mari puteri în vederea stabilirii unei liste de sancţiuni în cazul în care Iranul refuză să suspende programul său nuclear. Subsecretarul de Stat, Nicholas Burns, negociază în prezent elementele acestei liste cu omologii săi reprezentînd statele implicate în tratativele cu Iranul, Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Germania. Discuţiile au loc în paralel cu negocierile desfăşurate de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, al căror scop este de a convinge Iranul să sisteze activitatea nucleară în schimbul unor măsuri economice şi diplomatice favorabile. Inserarea acestor elemente în cadrul unei rezoluţii ar putea dura. Miniştrii Afacerilor Externe ai celor şase puteri ar putea stabili un calendar în cursul unei posibile reuniuni ce va avea loc la sfîrşitul săptămînii în Europa.
Într-o nouă încercare de eludare a sancţiunilor, regimul de la Teheran a propus Franţei constituirea unui consorţiu pentru producerea, în Iran, a uraniului îmbogăţit. Directorul adjunct al Agenţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Mohammad Saeedi, a propus Franţei, prin companiile Eurodif şi Areva, să inspecteze într-un mod concret activităţile de îmbogăţire a uraniului. Iranul refuză suspendarea îmbogăţirii uraniului ca o condiţie prealabilă în vederea începerii negocierilor în dosarul nuclear. Franţa a respins însă propunerea Iranului, considerînd că dialogul trebuie să se desfăşoare prin intermediul şefului diplomaţiei europene, Javier Solana.
Iranul a refuzat să respecte termenul-limită impus de Consiliul de Securitate, care a expirat la 31 august, dată pînă la care regimul de la Teheran ar fi trebuit să îşi suspende procesul de îmbogăţire a uraniului, bănuit că ar servi la producerea armei nucleare. De atunci, Statele Unite, care a trebuit să renunţe imediat la sancţiuni din cauza opoziţiei manifestate de Rusia şi China, i-au oferit lui Javier Solana o săptămînă pentru a negocia cu partea iraniană, dar pînă în prezent discuţiile nu au ajuns la un rezultat concret.