Statele Unite îşi critică principalii aliaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statele Unite îşi critică principalii aliaţi

Externe 08 Martie 2007 / 00:00 559 accesări

Statele Unite au criticat Irakul în raportul său anual privind abuzurile comise în domeniul drepturilor omului, menţionînd legăturile dintre escadroanele morţii şi Guvern, răpiri şi tortură, recunoscînd însă şi propriile carenţele în acest domeniu. China, Rusia, Afganistan, Egipt, Zimbabwe, Sudan, Coreea de Nord, Myanmar, Kazahstan şi Iran s-au aflat printre statele cu cele mai mari carenţe în respectarea Drepturilor Omului. Administraţia Bush a constituit ţinta unor critici dure, de la atentatele din 11 septembrie asupra Statelor Unite, pentru tratamentul aplicat suspecţilor de terorism, deţinuţi fără a fi judecaţi în baza navală de la Guantanamo.

Afganistan

Studiul a făcut referire şi la faptul că performanţele în domeniul drepturilor omului din Afganistan, ţară în care Statele Unite au sprijinit înlăturarea de la putere a regimului Taliban, după atacurile de la 11 septembrie, au stagnat. Şi Pakistanul, un alt aliat al Statelor Unite în lupta împotriva terorismului, se află pe lista statelor ce înregistrează carenţe în respectarea drepturilor omului. Anumite restricţii impuse libertăţii de mişcare, de expresie, de asociere şi de cult s-au menţinut. "Dispariţiile" activiştilor şi opozanţilor politici au continuat, la fel ca şi crimele extrajudiciare, comise de forţele de securitate.

Pakistan

În raportul Departamentului american de Stat se mai arată că, în pofida deciziei preşedintelui Pervez Musharraf de orientare spre o tranziţie democratică şi moderaţie, performanţele Pakistanului privind respectarea drepturilor omului sînt foarte slabe.

Rusia

La rîndul său, Rusia se confruntă cu o centralizare continuă a puterii, inclusiv cu amendamente la unele legi electorale şi o nouă legislaţie pentru partidele care acordă Guvernului competenţe extinse pentru a investiga, limita şi chiar suspenda anumite formaţiuni politice. Alături de o Dumă de Stat permisivă şi de corupţie, presiunile politice asupra sectorului judiciar şi restricţiile impuse anumitor organizaţii neguvernamentale şi presei, au ca urmare o erodare a responsabilităţii Guvernului.

Coreea de Nord

Coreea de Nord a rămas în 2006 unul dintre cele mai izolate şi opresive regimuri. Puterea controlează aproape toate aspectele vieţii cotidiene, încălcînd dreptul la libertatea de expresie, libertatea presei sau de asociere, restricţionînd drepturile muncitorilor.

Myanmar

Guvernul militar din Myanmar a recurs la execuţii, violuri, tortură, detenţie arbitrară şi strămutarea forţată a unor sate întregi, în special, formate din minorităţi etnice. Guvernul iranian a încălcat în mod flagrant libertatea de expresie şi asociere, intensificînd lupta împotriva disidenţilor, ziariştilor şi reformiştilor, prin tortură, detenţie arbitrară, dispariţii, folosirea forţei şi respingerea proceselor publice. Oficialii Mugabe din acest stat a continuat să încalce drepturile omului, pe fondul corupţiei.

Cuba

Cuba, prezidată temporar de Raul Castro, a continuat să încalce toate drepturile cetăţeneşti, printre care dreptul fundamental de a schimba Guvernul sau de a critica revoluţia şi liderii ei.

R. Moldova

Republica Moldova se confruntă cu probleme privind tratamentul persoanelor aflate în custodia poliţiei, intimidarea presei, violenţa, discriminarea copiilor şi a femeilor sau traficul de persoane. Forţele de ordine aplică un tratament inadecvat persoanelor aflate în custodia lor, încalcă dreptul la comunicare al deţinuţilor, iar condiţiile din închisori sînt aspre. Autorităţile transnistrene restricţionează drepturile locuitorilor şi, în pofida unei decizii CEDO, menţin în închisoare doi dintre membrii "grupului Ilaşcu". Raportul pe 2006 al Departamentului de Stat afirmă că există informaţii potrivit cărora autorităţile transnitrene utilizează tortura şi detenţiile arbitrare şi limitează drepturile cetăţenilor transnistreni de a-şi schimba Guvernul, iar autorităţile au influenţat posibilitatea locuitorilor de a vota. În plus, autorităţile de la Tiraspol continuă să hărţuiască presa independentă şi pe deputaţii opoziţiei, să restrîngă libertatea de asociere şi pe cea de credinţă şi să îi discrimineze pe vorbitorii de română.

Ungaria

Raportul Departamentului de Stat pe 2006 menţionează existenţa unor probleme în Ungaria în acest domeniu, deşi, în general, documentul recunoaşte respectul Guvernului maghiar pentru drepturile omului. Documentul atrage atenţia asupra acţiunilor brutale ale poliţiei, îndreptate în special împotriva populaţiei rrom, a intervenţiei Guvernului în politica editorială a unor publicaţii, precum şi asupra ratei violenţei împotriva femeilor şi copiilor, a hărţuirii sexuale, discriminării la adresa rromilor, manifestărilor antisemite şi traficului de persoane.

SUA au decis să nu facă parte, anul acesta, dintre membrii Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, apreciind că această noua agenţie internaţională nu s-a dovedit credibilă de la înfiinţarea sa anul trecut. Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, consideră că acest consiliu s-a discreditat vara trecută, criticînd intervenţia armată israeliană din Liban. Acest nou organism creat în cadrul Naţiunilor Unite, de care administraţia de la Washington s-a distanţat încă din momentul înfiinţării, a criticat Israelul.



12