De Ziua internațională a luptei împotriva cancerului ovarian (8 mai), specialiștii fac publice date statistice alarmante. 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze în momentul diagnosticării, deci când stadiul este foarte avansat și nu mai sunt prea multe de făcut. Specialiștii au și o explicație. Cumplita maladie nu dă semne clare decât în stadii avansate, a explicat, pentru ”Telegraf”, șeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica. Pacientele confundă simptomele cu cele ale unei tulburări gastrointestinale, așa că ajung cu întârziere la doctor. ”Este extrem de important controlul anual pentru că pot fi depistate problemele, în urma investigațiilor de specialitate. Depistate la timp, și șansele de supraviețuire sunt mari”, a declarat medicul-șef. În general, aproximativ 20% dintre femeile cu cancer ovarian sunt depistate în primele stadii, când tumora este încă localizată. ”Doar în această situaţie, 94% dintre paciente au o speranţă de viaţă mai mare de cinci ani. Diagnosticul tardiv scade considerabil şansele de supravieţuire ale pacientelor”, atrag atenţia specialiştii.
Din datele Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului (IARC) rezultă că doar 32% dintre pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reuşesc să supravieţuiască cinci ani. ”Cancerul ovarian este povara femeii moderne. În prezent, sunt derulate studii la nivel internaţional care analizează legătura directă dintre stilul de viaţă actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată şi sedentarism, şi apariţia acestui tip de tumoare. Din păcate, nu există o analiză specifică, însă există soluţii pentru a fi depistată la timp: analizele de sânge şi controalele ginecologice regulate”, a explicat dr. Dragoş Median, medic primar la Spitalul „Filantropia“ Bucureşti. Tot datele statistice arată că în Europa de Est se înregistrează mai mult de 15 cazuri noi la 100.000 de femei. Potrivit datelor Globocan 2012, în România sunt raportate anual 1.850 de cazuri noi, fiind a cincea cea mai frecventă localizare a cancerului la femei. ”Și noi, la Constanța, la SCJU, depistăm multe cazuri de cancer de ovar, unele diagnosticate întâmplător. Chiar zilele trecute am operat o pacientă cu acest tip de cancer. Intervenția este extrem de dificilă, nu o poate face oricine, trebuie o anumită pregătire”, a precizat profesorul constănțean, care a adăugat că, pentru un pacient oncolog, activitatea medicală este esențială în echipă.
FACTORI POSIBILI În afara factorilor asociaţi stilului de viaţă modern, specialiştii au identificat şi alte cauze ce pot duce la apariţia acestei boli, respectiv vârsta, istoricul familial sau mutaţiile genetice. S-ar părea că prezintă risc ridicat femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.