Statisticienii INS… dispăruţi în ceaţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statisticienii INS… dispăruţi în ceaţă

Administrație 07 Noiembrie 2011 / 00:00 677 accesări

STATISTICA… NU-I Primul referendum din ţară referitor la reorganizarea administrativ-teritorială, desfăşurat la Constanţa, a dovedit încă o dată că PDL confundă politica internă de partid cu politica de stat. A dovedit că, pentru PDL, consultarea populaţiei este valabilă doar atunci când este în interesul partidului. Ca dovadă, portocaliilor le-a păsat mai mult dacă populaţia vrea un parlament monocameral decât dacă îşi doreşte să i se desfiinţeze judeţul. Şi în aceste zile s-au folosit toate armele pentru blocarea referendumului. Boicotarea consultării populare de la Constanţa de către PDL este, astfel, trecând peste dezinteresul dovedit faţă de opinia electoratului, opţiunea exclusivă a partidului. Însă implicarea instituţiilor statului în acţiunea de blocare a unui proces democratic de consultare este o cu totul altă poveste care, conform afirmaţiilor juriştilor, intră în sfera penalului. Startul a fost dat de prefectul „apolitic” al judeţului Constanţa, care a contestat legalitatea organizării referendumului. Dacă atitudinile cu iz electoral ale prefectului au devenit ceva obişnuit, refuzul reprezentanţei judeţene a Institutului Naţional de Statistică de a participa la referendul este o premieră periculoasă şi îngrijorătoare. Membrii Biroului Electoral de Circumscripţie (BEC) Constanţa au fost de-a dreptul surprinşi când au observat că, în ziua referendumului, niciunul din statisticienii Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Constanţa nu s-a prezentat la lucru. „Probabil că acum două zile s-a întâmplat ceva... Am avut o colaborare excepţională cu dânşii până acum două zile. Când... au dispărut”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Laurenţiu Marin. El a afirmat că, în baza solicitărilor oficiale din corespondenţa cu DJS, a fost amenajat pe lângă BEC un birou special pentru statistică, dotat cu computere legate în reţea şi s-au asigurat consumabile pentru ziua votului. Marin mai spune că, în lipsa participării DJS la referendum, apar dificultăţi în ce priveşte anunţarea unor rezultate oficiale ale scrutinului. „Dacă Legea 3 a referendumului nu prevede în mod expres că este nevoie neapărat de participarea DJS, Legea 35 privind alegerile şi nomenclatorul meseriilor spune că numai direcţiile de statistică pot anunţa rezultatele oficiale ale scrutinului”, a spus Laurenţiu Marin. Drept scuză, directorul DJS, Enache Buşu, a declarat că nu a primit de la INS o adresă care să mandateze instituţia judeţeană să se implice în referendum şi că voturile pot fi numărate şi în alte zile (?!). Conform afirmaţiilor lui Marin, BEC a remis, duminică, la prânz, noi adrese, atât către DJS cât şi către INS, în care a reiterat solicitarea ca statisticienii să vină la lucru. Refuzul INS a fost soldat cu întocmirea unor plângeri penale împotriva celor responsabili pentru boicotarea referendumului. Pentru a nu se perturba scrutinul, locul angajaţilor INS a fost preluat de statisticienii de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei.

SABOTAJE Probleme au fost şi în ziua care a precedat referendumul, PDL-iştii încercând, prin toate metodele, să împiedice constănţenii în a-şi exprima dreptul constituţional de a vota. Sâmbătă dimineaţă, printr-o manevră „demnă” de PDL, numeroşi preşedinţi ai secţiilor de votare au primit mesaje telefonice de pe cartele pre-plătite, în care erau îndemnaţi să nu ridice buletinele de vot de la centrul de depozitare constituit de organizatori. Încercarea de a sădi confuzie în organizarea referendumului a fost, însă, contrată imediat de organizatori. La câteva ore după acest incident, la alegerile filialei municipale PDL Constanţa, liderii PDL au anunţat că principala misiune a partidului este demobilizarea populaţiei în ce priveşte participarea la referendum. În acest context însă, PDL-ul s-a mobilizat şi a instituit un Comandament de numărare paralelă a voturilor, nefăcând altceva decât să demonstreze că, atunci când se pune problema „realizărilor” în detrimentul constănţenilor, mecanismul portocaliu funcţionează ca uns. Totodată, pe parcursul dezbaterilor publice privind referendumul, au fost reclamate numeroase piedici puse persoanelor care încercau să popularizeze scrutinul de duminică. Enumerăm câteva dintre acestea... La Ovidiu, au fost date jos bannerele promoţionale amplasate de echipe ale PSD. La Albeşti, primarul PDL a anunţat că nu face referendum, dar s-a răzgândit în al 12-lea ceas, când oricum era prea târziu pentru a mai repara ceva. Sâmbătă seară, la Valu lui Traian au avut loc conflicte între social democraţi şi reprezentanţii primăriei conduse de edilul PDL Florin Mitroi. Dacă primarul nu recunoaşte decât o dezbatere „pe un ton imperativ”, social democraţii reclamă altercaţii verbale şi fizice cu primarul şi un ”atac de seară” cu săbii şi topoare la sediul PSD din localitate. Comandantul Secţiei 1 de Poliţie Rurală, cms şef Ion Chiru, a declarat că poliţiştii au început o anchetă în acest caz.

INCIDENTE LA VOT Nici ziua votului nu a fost scutită de încălcări ale legislaţiei electorale. La Cumpăna, în secţia 396, a fost reclamat faptul că reprezentantul PDL în secţia de votare îndemna electorii să voteze pentru desfiinţarea judeţului. În aceeaşi secţie, a fost ştampilat un buletin de vot în afara cabinelor special amenajate. Ambele sesizări au fost remise de BEC, spre soluţionare, către Poliţia rurală din Cumpăna. Totodată, la Secţia de votare 379 din Râmnicu de Jos (Cogealac), preşedintele secţiei riscă să fie sancţionat pentru necunoaşterea Legii în condiţiile în care a refuzat accesul reporterilor acreditaţi în clădire. Jurnaliştii încercau să verifice o serie de informaţii conform cărora secţia respectivă de vot nu avea curent electric. La 23 August, cetăţenii aflaţi pe listele suplimentare, nu au fost lăsaţi să-şi exprime dreptul de a vota de către preşedintele secţiei de votare, lucru care a întârziat, nepermis de mult, întreg procesul electoral. La intervenţia jurnaliştilor, procesul a fost reluat.

PENAL Până la urmă, prefectul Constanţei s-a ales aseară, târziu, cu o plângere penală pentru abuz în funcţie. Conform socialdemocraţilor, la sediul PSD au fost primite informaţii conform cărora mai mulţi primari au fost solicitaţi telefonic de către prefect să transporte documentele legate de referendum la sediul Prefecturii. „Precizăm că este un nou abuz al prefectului, biroul electoral al secţiei de votare fiind singurul îndreptăţit să manipuleze şi să transporte aceste documente, iar singura lor destinaţie este, conform legii, BEC”, se menţionează într-un document PSD. Nu se înţelege exact ce vroia să facă prefectul cu documentele privind referendumul, din moment ce încă de la începutul demersurilor pentru organizarea referendumului nu a făcut decât să se ferească de obligaţiile ce-i revin şi să pună piedici consultării populare.

Taguri articol


12