Statuia-simbol a Romei, mai nouă decît se estimase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statuia-simbol a Romei, mai nouă decît se estimase

Monden 11 Iulie 2008 / 00:00 1079 accesări

Statuia Lupa Capitolina, care simbolizează originile legendare şi puterea Romei, a fost realizată în jurul anului 1300 d.Hr. şi nu în anul 500 î.d.Hr., aşa cum se credea pînă acum. Statuia prezintă o lupoaică ce îi alăptează pe Remus şi pe fratele geamăn al acestuia, Romulus, despre care legenda spune că au fondat oraşul Roma. Data realizării statuii a fost stabilită în urma unei analize cu carbon, anul trecut, însă rezultatele au fost făcute publice de curînd. Despre figurile lui Romulus şi Remus se spunea deja că au fost adăugate statuii în secolul al XV-lea.

Într-un articol publicat de cotidianul italian “La Repubblica” pe prima pagină, profesorul Adriano La Regina a precizat că au fost efectuate 20 de teste pe statuia Lupa Capitolina, la Universitatea din Salerno. Acesta a adăugat că rezultatele testului dau indicii extrem de precise cu privire la faptul că statuia a fost realizată în secolul al XII-lea. Încă din secolul al XVIII-lea, oamenii de ştiinţă au avut dispute referitoare la originile statuii. Pînă de curînd, se credea că statuia este o lucrare etruscă datînd din secolul al V-lea î.e.n.. Omul roman de stat Cicero, care a trăit în secolul I î.d.Hr., a descris statuia lupoaicei ca fiind deteriorată de un fulger, precizînd că daunele s-au înregistrat la nivelul unei labe. În 2006, Anna Maria Carruba, restaurator şi istoric de artă italian, a argumentat că statuia a fost realizată dintr-o singură bucată, folosind un mulaj din ceară, o tehnică necunoscută lumii vechi. Aceasta a sugerat că partea deteriorată a statuii a fost rezultatul unei greşeli în procesul de turnare a acesteia.

Statuia Lupa Capitolina este una dintre cele mai importante lucrări expuse la Roma, fiind şi emblema clubului de fotbal AC Roma, dar şi simbolul utilizat la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960.

Taguri articol


12