Statuile supradimensionate ale Sfinţilor Petru şi Pavel, la Muzeul „Ion Jalea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statuile supradimensionate ale Sfinţilor Petru şi Pavel, la Muzeul „Ion Jalea”

Cultură 28 Iunie 2008 / 00:00 632 accesări

Ion Jalea este unul dintre sculptorii reprezentativi pe care pămîntul dintre Dunăre şi Mare i-a dat artei româneşti, alături de Constantin Brâncuşi, Dimitrie Paciurea sau Constantin Popovici. Născut în localitatea tulceană Casimcea, Ion Jalea avea să descopere tainele sculpturii la Constanţa, mentorul său fiind Dimitrie Hîrlescu, singurul profesor de desen cu studii complexe din România şi Germania, la acea vreme, căruia artistul i-a purtat o veşnică recunoştinţă. În creaţiile sale, sculptorul dobrogean a abordat o varietate de teme. Astfel, pe lîngă ilustrarea modului de viaţă al ţăranilor, acesta a manifestat o preocupare deosebită pentru mitologie şi subiectele religioase. În general, în lumea artei, pictura este cea care reprezintă imaginile din Noul Testament, dar şi sculptorul Ion Jalea a manifestat o predilecţie pentru tema religioasă.

La etajul I al Muzeului memorial „Ion Jalea“ sînt expuse două sculpturi supradimensionate, care îi reprezintă pe cei doi apostoli pe care creştin- ortodocşii îi prăznuiesc mîine: Sfinţii Petru şi Pavel. Grupul statuar a fost realizat în 1932 şi în acelaşi an, a fost expus la Salonul Oficial de Pictură şi Sculptură din Bucureşti, la Pavilionul artelor. El a fost executat pentru familia colonelului Strejescu, în colaborare cu arhitectul I. Cristina. Cei doi sfinţi impresionează prin dimensiunea lor ipozantă, dar şi prin privirile ascetice. Modul de realizare a veşmintelor, simple şi fără falduri, se înscrie în tradiţia bizantină. În faţa celor două sculpturi în rondbos se află şi lucrările în piatră care-i redau pe cei patru evanghelişti. Tot la muzeul de sculptură „Ion Jalea“ se găseşte şi chipul Sfîntului Pantelimon, lucrat în piatră, iar varianta în bronz se află la mănăstirea din Techirghiol.

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea“ este o subsecţie a Muzeului de Artă Constanţa. În acest moment, instituţia adăposteşte peste 200 de lucrări ale artistului. În anul 1968, artistul a donat oraşului Constanţa o sută de sculpturi. La un an după moartea sa, în 1984, familia a continuat gestul artistului şi a donat muzeului memorial „Ion Jalea“ alte lucrări realizate de sculptor.

Taguri articol


12