Statul clientelar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Statul clientelar

Eveniment 22 Mai 2010 / 00:00 389 accesări

Dezbaterile şi analizele provocate de recentele proteste sociale, ca urmare a dramaticelor măsuri economice anunţate de Guvern, au dezvăluit opiniei publice că România a devenit cu adevărat un stat clientelar. Această clientelă care parazitează orice putere politică din ţara noastră există de două decenii, dar ea s-a dezvoltat periculos de mult în perioada primului mandat prezidenţial al lui Traian Băsescu.

Îmi aduc aminte că, în 2004, înaintea alegerilor pe care Adrian Năstase avea să le piardă, mulţi români naivi, printre care mă număram şi eu, îl considerau pe liderul PSD \"inamicul public numărul 1\". Având în vedere ceea ce a urmat de atunci încoace, putem caracteriza evoluţia situaţiei prin zicala românească \"Am scăpat de dracu\' şi am dat de taică-su\'\"... Astăzi, după aproape şase ani, social-democraţii şi vechiul lor sistem de relaţii, pe care l-a incriminat presa la vremea respectivă, seamănă cu nişte copii care s-au jucat în nisip pe lângă camarila prezidenţială, ce s-a format între timp şi care s-a înălţat ca o iederă ce sufocă trunchiul unui copac din ce în ce mai uscat. Adrian Năstase nu s-a dovedit nici atât de influent, nici atât de dictator, pe cât a devenit Traian Băsescu în ultimii ani. Iar dacă aşezăm alături guvernarea social-democrată dintre 2000 şi 2004, împreună cu guvernele care au urmat până acum, comparaţia este strivitoare în favoarea cabinetului Năstase, fie că unora le place şi altora nu! Vedeţi cât de relative sunt lucrurile!?

În momentul de faţă, problema este că nici măcar vicleanul şi nărăvaşul Băsescu, darămite marioneta Boc, nu pot tăia din rădăcină uriaşa iederă despre care vorbeam la modul figurat, deoarece acest gest ar echivala cu tăiatul crengii de sub picioarele lor. Ei s-au căţărat pe această \"împletitură\" clientelară până în vârf şi depind de ea total. Aşa se şi explică măsurile aberante hotărâte de cei doi, măsuri care menajează din punct de vedere bugetar ministere, servicii sau agenţii, punând tot efortul financiar în cârca acelor mulţi şi proşti. N-aţi văzut ce risipă de bani publici continuă să se facă, deşi statul se văicăreşte că suntem în criză?! N-aţi remarcat că PD-L este singurul partid fără datorii după ultimele alegeri?! Asta este apoteoza cinismului politic băsescian...

Taguri articol


12