Statul, complice în comercializarea drogurilor uşoare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzaţii grave

Statul, complice în comercializarea drogurilor uşoare!

Eveniment 15 Februarie 2010 / 00:00 1094 accesări

Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) acuză statul român de complicitate la comercializarea plantelor etnobotanice, spunând că Guvernul a protejat acest comerţ prin acordarea unui termen de zece zile pentru ca magazinele să scape de stocurile de produse. “CIADO a monitorizat în 42 de sucursale situaţia comercializării plantelor etnobotanice declarate ilegale ca urmare a Ordonanţei Guvernului ce statuează interzicerea comercializării şi a constatat următoarele:

„NE ÎNTREBĂM PE CINE A PROTEJAT GUVERNUL PRIN ACEST TERMEN DE ZECE ZILE PENTRU SCĂPAREA DE STOCURI CÂND PREVEDEREA ERA PENTRU DISTRUGEREA LOR? DE CE AUTORITĂŢILE ADMIT ÎN CONTINUARE VÂNZAREA LOR ŞI NU DISTRUGEREA LOR?”

afirmă CIADO. Sursa citată arată că magazinele de plante etnobotanice au introdus reduceri de preţuri între “30 şi 50%, precum şi oferte promoţionale pentru a scăpa de marfa de pe stoc, continuând să comercializeze produse ca Special Gold, care conţine mefedronă. Măsurile tactice sunt menite să stimuleze vânzările până la epuizarea stocurilor înainte de publicarea în Monitorul Oficial a OU prin care Guvernul a interzis comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Unele magazine au introdus reduceri consistente de preţ, între 30 şi 50%, dar şi oferte promoţionale de tipul “la trei produse vândute, unul este gratis”. În acest mod, statul român încurajează consumul de droguri pe care tocmai l-a declarat ilegal”, susţine CIADO. Amintim că, în 10 februarie, Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi nouă plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate. Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.

PSD: CAMPANIA LUI BĂSESCU, FINANŢATĂ DIN AFACERILE CU DROGURI UŞOARE

CAMPANIE. “Guvernul şi Preşedinţia sunt două instituţii care se fac vinovate moral de victimele provocate de drogurile uşoare şi se pare că, din această afacere, în care au fost implicate şi găşti din PD-L, a fost finanţată campania electorală a lui Traian Băsescu. De aceea, cer ca instituţiile autorizate să facă lumină în acest caz”, a declarat ieri deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu. “Afacerea drogurilor uşoare trădează anumite interese ale PD-L, iar unele persoane din acest partid sunt legate în mod direct de aceasta. În luna august 2009, Emil Boc a refuzat să semneze OU dată de Ion Bazac prin care se cerea interzicerea lor. Actul de atunci seamănă cu Ordonanţa de azi, în fapt credem că este aceeaşi ordonanţă ţinută în sertar”, a precizat social democratul. Surupăceanu spune că prin acest refuz se poate observa una dintre motivaţiile pentru care Guvernul Boc a ţinut în mod explicit să ajute comercianţii de droguri uşoare. “De asemenea, trebuie să ne reamintim o altă chestiune din septembrie 2009 când comisia prezidenţială recomandă consumul de droguri uşoare. Implicarea preşedinţiei şi a Guvernului în această problemă indică susţinerea acestora a consumului de droguri uşoare în România. Cele două instituţii sunt principalele responsabile pentru victime, din cauză că au girat moral şi instituţional afacerea drogurilor etnobotanice din România”, a mai spus social democratul.

LISTĂ COMPLETATĂ. Lista cu cele 36 de plante etnobotanice interzise ar putea fi completată cu alte plante dacă situaţia o va impune, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. “Am interzis comercializarea şi în condiţiile în care anul trecut în ianuarie erau 18 magazine de acest fel, iar în ianuarie 2010, 300 de magazine”, a spus ministrul. Pedepsele prevăzute pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină. Potrivit Ministerului Sănătăţii, efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman - stări confuzionale, pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.



12