Statul dă cu barosul într-un sector șubred al construcțiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Record negativ, în 2017

Statul dă cu barosul într-un sector șubred al construcțiilor

Economie 08 Martie 2018 / 16:31 639 accesări

Piața construcțiilor a atins, în 2017, minimul ultimilor zece ani, de sub 9 miliarde euro

Piața construcțiilor a atins, în 2017, minimul ultimilor zece ani, de sub 9 miliarde euro

Președintele ARACO, Laurențiu Plosceanu: „Așa-zisa revoluție fiscală a bulversat un sector al construcțiilor aflat deja într-un echilibru precar“

Președintele ARACO, Laurențiu Plosceanu: „Așa-zisa revoluție fiscală a bulversat un sector al construcțiilor aflat deja într-un echilibru precar“

SCĂDERE Piaţa construcţiilor a scăzut, în 2017, până la un minim istoric al ultimilor zece ani, ajungând la 8,96 miliarde euro, un declin de 7,05% faţă de anul anterior, când valoarea pieţei s-a ridicat la 9,64 miliarde euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), prezentate, joi, de către preşedintele Laurenţiu Plosceanu. În acest context, au fost consemnate scăderi în aproape toate palierele din domeniul construcţiilor, mai puţin în cel al construcţiilor rezidenţiale, unde s-a înregistrat un salt de 69,7%. Pe de altă parte, anul trecut, diminuări ale activităţii au fost înregistrate în sectorul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-24,6%), sectorul construcţiilor inginereşti (-21%), sectorul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,7%) şi sectorul construcţiilor nerezidenţiale (-12,6%). Potrivit ARACO, în cursul lui 2017, statul român a investit 26,7 miliarde lei în activitatea de construcţii, cu 2,8 miliarde lei sub nivelul din 2016. În ceea ce priveşte salariul mediu brut câştigat de către un salariat în construcţii, anul trecut acesta a fost de 512 euro/lună, în creştere cu 6,44% comparativ cu 2016. În schimb, productivitatea medie anuală pe salariat a ajuns, în intervalul de referinţă, la 23.047 euro, în scădere cu 7,3%. Totodată, datele oficiale arată că ponderea în produsul intern brut (PIB) a sectorului de construcţii s-a diminuat la 4,6%, în condiţiile în care patronatele din domeniu susţin că potenţialul sectorului este de circa 8 - 9%. „Firmele sunt bulversate de aşa-zisa Revoluţie fiscală, promovată de Guvern în 2017, care a amplificat impredictibilitatea în ceea ce priveşte echilibrele financiare precare ale societăţilor de construcţii. O veste bună, în schimb, ar fi că, după lungi discuţii, a fost aprobat la 1 ianuarie 2018, Modelul de contract naţional, Guvernul având sprijin din partea BEI (Banca Europeană de Investiţii). Acest model este valabil pentru proiectele mai mari de cinci milioane euro. Pentru proiectele cu valoare mai mică se lucrează la un alt tip de contract“, a declarat Plosceanu.

PROPUNERI Șeful ARACO a prezentat, totodată, o listă de propuneri care să ajute sectorul construcţiilor din România să iasă din recesiune. Printre ele se regăsesc relansarea urgentă a investiţiilor publice, a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi a celorlalte programe operaţionale comunitare, organizarea cât mai rapidă a licitaţiilor în 2018 şi semnarea contractelor odată cu asigurarea finanţărilor aferente, corelarea prevederilor din Codul de procedură fiscală cu cele din Legea insolvenţei, reluarea negocierilor cu mediul patronal şi profesional asupra proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajării Teritoriului şi Construcţiilor promovat de Ministerul Dezvoltării, promovarea unor măsuri concrete privind învăţământul dual în construcţii, respectiv convenirea şi promovarea unor măsuri sustenabile, alături de Guvern şi autorităţile locale pentru contracararea crizei de personal calificat/necalificat.



12