În Republica Moldova, judecînd după evenimentele care se petrec acolo, în clipa cînd scriu aceste rînduri, statul de drept aproape că nu există sau se află într-o mare suferinţă constituţională. Prefer să amîn subiectul, pînă vom vedea care va fi deznodămîntul. Dar nici statul de drept din România nu se simte prea bine!
Mi se pare de necrezut atmosfera generală care domneşte acum la noi în ţară. Sistemul de sănătate este în pragul colapsului financiar, iar situaţia din multe spitale, mai ales cele din provincie, seamănă cu cea de după un adevărat război, căci este criză de fonduri, de medicamente, de sînge, de aparatură medicală şi de personal. Decît să te internezi într-un spital de stat, astăzi, „mai bine” te resemnezi să rămîi acasă şi să-ţi aştepţi „liniştit” moartea! Extrem de rarele excepţii fericite confirmă regula catastrofală schiţată de mine. Dar asta este doar introducerea, care nu are nicio legătură cu statul de drept… Profesorii aşteaptă „visători”, pînă în ziua de azi, mărirea salariilor, conform unei legi votată în Parlamentul trecut, dar blocată printr-o ordonanţă de urgenţă de vechiul guvern, însă au aflat de curînd că această mărire nu va fi posibilă decît după ce se vor face reduceri de personal, fără să fie foarte clar dacă este vorba doar de pensionări anticipate sau mai mult. Neaplicarea unei legi votată în Parlament nu înseamnă încălcarea Constituţiei, ori criza scuză mijloacele? Poliţia este coruptă pînă în măduva oaselor, iar justiţia este politizată pînă în „vîrful dinţilor”, dovadă cazul lui Gigi Becali, care urmează după multe alte exemple negative. Aparatul de stat este pe jumătate paralizat de birocraţie, iar funcţionarii publici au o atitudine incalificabilă faţă de cetăţeni. Clanurile interlope s-au înmulţit, iar lumea, urmînd nefericitul „model” al lui Becali, va fi din ce în ce mai tentată să înceapă să-şi facă dreptate singură… De cîte ori, la această rubrică, mai ales anul trecut, am repetat lista asta, care se schimbă doar ca nişte variaţiuni pe aceeaşi temă?
Am amestecat, de-a valma, mai multe teme care au sau nu legătură cu statul nostru de drept, dar care vor concura, treptat, la instaurarea unei anarhii sociale, iar aceea va fi suprema încălcare a statului de drept. Judecînd după ceea ce s-a întîmplat în Basarabia vecină, după alegerile de duminică, nu m-aş mira să descoperim într-o zi că şi la noi, în România, va exista intenţia „manevrării” votului popular, în cazul în care „cineva” îşi dă seama că nu stă bine în sondaje… Cam aşa arată, desenată destul de dezordonat, din cauza lehamitei, cartea electorală de vizită a viitorului candidat prezidenţial Traian Băsescu!
Ca să nu mai adaug sentimentul de suspiciune generalizată instalat printre noi toţi de zvonurile unor arestări spectaculoase, tipice unui stat caracterizat ca o dictatură prezidenţială, cu scopul de a intimida presa… Asta am votat noi acum cinci ani? Dacă „da”, atunci „să trăiţi bine”!