Statul federal american, în şomaj tehnic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pierderi de 300 de milioane de dolari pe zi

Statul federal american, în şomaj tehnic

Externe 02 Octombrie 2013 / 00:00 287 accesări

Pentru prima dată după 17 ani, statul federal american a intrat în şomaj tehnic parţial, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres. Senatul a respins, cu numai două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, noul proiect de lege a bugetului adoptat, cu puţin timp înainte, de Camera Reprezentanţilor. Prin urmare, Casa Albă a ordonat agenţiilor federale să îşi înceteze activităţile.

ŞANTAJ... DEMOCRATIC În pofida negocierilor intense şi a pasării responsabilităţii între Senat, dominat de democraţi, şi Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, nu a putut fi adoptat niciun proiect de lege de finanţe pentru exerciţiul bugetar 2014, care a început ieri. Barack Obama a încercat o ultimă intervenţie, atrăgând atenţia că o paralizie a statului federal ar avea „consecinţe economice extrem de reale pentru oameni în viaţa de zi cu zi şi pe mai departe”.

Eşecul Congresului marchează punctul culminant după 33 de luni de dispută continuă asupra bugetului între democraţi şi republicani, care au preluat controlul în Camera Reprezentanţilor, în ianuarie 2011, după alegerea a zeci de membri ai Tea Party, facţiunea radicală din Partidul Republican. Încetarea operaţiunilor guvernamentale a declanşat o furtună politică, fiecare tabără acuzându-se de intransigenţă. „Este o ruşine că aceşti oameni, aleşi pentru a reprezenta ţara, ajung să reprezinte Tea Party şi pe anarhişti”, a afirmat Harry Reid, liderul majorităţii democrate. Însă opinia publică va arunca vina pe republicani. Aceştia vor fi percepuţi drept cei care au blocat şi provocat încetarea activităţilor statului federal, a comentat senatorul republican John McCain, conştient de lovitura de imagine pe care o va suferi partidul său.

ABUZ VS. ŞANSĂ PENTRU TOŢI Motivul blocajului îl constituie Obamacare, reforma sistemului de sănătate iniţiată de Barack Obama. Republicanii cer ca orice acord bugetar să revină asupra acestei legi emblematice a primului mandat al lui Barack Obama, votată în 2010. Începând de ieri, milioane de americani fără asigurare medicală se pot înscrie pe un site guvernamental pentru a cere să beneficieze de o asigurare subvenţionată de la 1 ianuarie 2014. Orice american ar urma să fie asigurat începând cu această dată, sub ameninţarea unei penalităţi fiscale de o valoare, la început, simbolică, de 95 de dolari în 2014. Această obligaţie, validată de Curtea Supremă în 2012, este asimilată unui abuz de putere din partea statului de către republicani, care au votat de zeci de ori pentru abrogarea ei, fără succes. Republicanii au susţinut că legea nu poate fi aplicată, Guvernul recunoscând că sistemele informatice nu vor fi operaţionale din prima zi.

LA UN PAS DE CATASTROFĂ Congresul şi Casa Albă se vor confrunta şi în privinţa creşterii plafonului de îndatorare a ţării. Trezoreria a anunţat că nu va mai putea împrumuta bani după 17 octombrie, dacă limita nu este extinsă. Secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că eşecul unei creşteri a plafonului de îndatorare ar determina intrarea SUA în incapacitate de plată, cu efect catastrofal. Directorii marilor bănci de pe Wall Street se vor întâlni azi cu preşedintele SUA şi secretarul Trezoreriei, pentru a discuta despre impasul negocierilor privind bugetul şi despre creşterea limitei de îndatorare. Vizita bancherilor a fost aranjată de Forumul pentru Servicii Financiare, organizaţie ce include directorii generali ai celor mai mari 19 bănci şi companii de asigurări din SUA. Printre participanţi se află şeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, cel al JPMorgan, Jamie Dimon, directorul Citigroup, Michael Corbat, precum şi şeful Deutsche Bank, Anshu Jain, şi cel al Bank of America, Brian Moynihan. La discuţii vor participa şi Mike Crapo, cel mai important republican din Comisia pentru Bănci a Senatului, şi Jeb Hensarling, preşedintele republican al Comisiei pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanţilor.

De la Departamentul Apărării la Agenţia de Protecţie a Mediului, toate serviciile federale sunt obligate să-şi reducă imediat efectivele la minimul vital, în unele cazuri la doar 5% din personal. Securitatea naţională şi serviciile esenţiale sunt exceptate. Circa 800.000 de funcţionari din posturi considerate nevitale, dintr-un total de peste două milioane, au avut la dispoziţie ieri patru ore pentru a se prezenta la birouri să-şi pună la punct lucrurile, să anuleze reuniunile şi apoi să plece acasă, până în momentul în care Congresul se va pune de acord pentru a aloca creditele privind finanţarea agenţiilor federale.

Oprirea parţială a activităţii statului federal american va cauza, într-o primă perioadă, pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS. Chiar dacă suma reprezintă doar o mică parte din veniturile economiei americane, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni, treptat, mai puternic. Prelungirea acestei situaţii afectează încrederea şi cheltuielile companiilor şi populaţiei. Un blocaj de 21 de zile, precum cel din 1995-1996, ar putea avea un impact în avansul PIB de 0,9 - 1,4 puncte procentuale. Ieri, cotaţiile pe bursa din SUA au scăzut, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe zece ani s-a situat la minimul ultimelor şapte săptămâni.

Americanii resping strategia republicanilor din Congres de a lega adoptarea bugetului de acordarea unor concesii preşedintelui Obama referitoare la reforma Sănătăţii, potrivit unui sondaj publicat în prima zi a blocajului. Realizat de Universitatea Quinnipiac, sondajul arată că 77% dintre subiecţi se opun recurgerii la închiderea parţială a activităţilor statului, consecinţă a strategiei republicane. Doar 22% sunt favorabili acestei strategii. Cota încrederii în republicanii din Congres este de abia 17%, în timp ce în cazul democraţilor este de 32%. 49% au o părere proastă despre activitatea lui Obama, în timp ce 44% o susţin.

Taguri articol


12