Se descurcă cum pot, cu ce au, cu propriile puteri, chiar dacă au fost în dezavantaj încă de la naștere. Nu cer mai nimic sau, de fapt, cer totul! Să fie independenți și capabili să se întrețină singuri. Dar când reușesc, vine statul român și le pune piedică, îi trântește la pământ și calcă peste ei, transformându-i în cerșetori. Este vorba de tinerii sau adulții cu dizabilități sau handicap, mai popular spus. Și mai exact, de aceia care sunt, în prezent, angajați în unități protejate autorizate sau chiar antreprenori.
După zece ani în care statul nu și-a exercitat în niciun fel funcția de control asupra unităților de protecție autorizate, vine acum să demoleze întregul sistem în care lucrează persoanele cu dizabilități, printr-o Ordonanță de Urgență - 60/2017, care a intrat în vigoare la 1 septembrie. „Intenția de dinamizare a procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități trebuie să aibă în vedere că există două categorii de persoane cu dizabilități - angajabile și greu angajabile, și cele din urmă nu pot lucra decât în mediu de lucru protejat. Lipsa distincției între loc de muncă obișnuit și loc de muncă protejat va avea efect negativ asupra persoanelor cu dizabilități greu angajabile care sunt acum angajați UPA”, au susţinut reprezentanţii Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS). Pentru a putea lucra, persoanele greu angajabile au nevoie de servicii de adaptare la locul de muncă, accesibilizarea spațiului de lucru, program de lucru adaptat, servicii de consiliere în vederea remanenței la locul de muncă, precum și gestionarea conflictelor, descompunerea procesului tehnologic pe etape, astfel încât fiecare să presteze activitatea pentru care are cele mai multe abilități și formare continuă. Toate aceste condiții presupun cheltuieli și specialiști. Este greu de crezut că aceştia există în instituții publice și firme private.
Reprezentanții Federației au remarcat și că OUG 60 nu ține cont de calificările persoanelor cu dizabilități, preponderente în domenii precum legătorie manuală, arhivare, croitorie, confecționare, curățenie, catering, masaj, artizanat, pictură, comerț cu amănuntul. În aceste domenii, angajatorii sunt, de obicei, firme mici, cu mai puțin de 50 de angajați, care nu intră sub incidența Legii 448/2006, în baza căreia funcţionau, așa cum rezultă din mai multe studii realizate pe UPA. Un alt efect negativ al OUG 60/2017 este și acela că nu se impune niciun criteriu legat de numărul de angajați, ceea ce va duce fie la angajarea în muncă a persoanelor cu handicap ușor, fie la eludarea legii prin „închirierea certificatului de handicap”. „Mai exact, deja au apărut solicitări de angajare a unei persoane cu dizabilități, indiferent de grad, dar pe un program minim (1-2 ore), astfel încât anagajatorul să poată prezenta dovada angajării și să scape de taxă“, mai precizează FONSS.
În județul Constanța există 24 de unități protejate în domenii legate de asistență psihologică sau medicală, activități de legătorie, arhivare, curățenie și confecționare de îmbrăcăminte de lucru.