Gruparea Statul Islamic (SI), care a proclamat, în iunie, un califat în teritoriile pe care le controlează în Irak şi Siria, a creat prima sa provincie (wilaya) între cele două ţări, a anunţat o organizaţie neguvernamentală. Insurgenții au fuzionat oraşele Bukamal din Siria şi Al-Qaim din Irak, precum şi satele învecinate, într-o walaya pe care au denumit-o provincia Al-Furat (Eufrat), a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Oraşele Bukamal (estul Siriei) şi Al-Qaim (vestul Irakului) sunt situate de cele două părţi ale frontierei, în apropierea fluviului Eufrat. Ei susţin că astfel distrug frontierele trasate de Sykes-Picot, a adăugat Abdel Rahmane, făcând referire la acordul franco-britanic privind împărţirea Orientului Mijlociu, la sfârşitul Primului Război Mondial.
Armata americană a paraşutat, sâmbătă, ajutoare umanitare la Amerli, oraş şiit turkmen, situat la 160 de kilometri nord de Bagdad, asediat de insurgenţii care împiedică aprovizionarea acestuia cu apă, alimente şi medicamente. ”Aviaţia americană a furnizat acest ajutor alături de aparate australiene, franceze şi britanice, care au paraşutat, de asemenea, bunuri foarte necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. El a precizat că aceste acţiuni au avut loc în paralel cu raiduri coordonate în apropiere, împotriva teroriştilor din Statul Islamic (SI), în sprijinul acestei operaţiuni umanitare. Aproximativ 40.000 de litri de apă potabilă şi 7.000 de porţii de mâncare au fost acordate. Raidurile aeriene au distrus trei vehicule Humvee, un vehicul blindat, un punct de control şi un tanc, toate aparținând SI, în apropiere de Amerli, a precizat Comandamentul Central American (Centcom). Operaţiunile vor fi limitate ca amploare şi durată, pentru a răspunde acestei crize umanitare şi a proteja civilii blocaţi la Amerli, a explicat John Kirby.
Pentagonul anunţase anterior că a efectuat noi raiduri aeriene asupra unor obiective ale insurgenţilor din gruparea Statul Islamic, în apropiere de barajul strategic de la Mosul, în nordul Irakului. Operaţiunea a avut ca scop să susţină trupele kurde şi irakiene, dar şi să protejeze infrastructuri cruciale, personalul şi instalaţiile americane, precum şi eforturile umanitare.
PAPA, ȚINTA SI Papa Francisc a devenit ţintă a grupării teroriste Statul Islamic. Informaţia a apărut în presa italiană, care citează surse anonime din serviciile de informaţii israeliene. Prin purtătorul său de cuvânt, Vaticanul a anunţat însă că aşa-zisa ameninţare nu este serioasă şi că nu a provocat îngrijorare. Cu toate acestea, autorităţile italiene au întărit măsurile de securitate la Vatican şi în aria celor mai importante obiective turistice de la Roma.
SPRIJIN MILITAR Australia va ajuta SUA să le livreze arme forţelor kurde, pentru a lupta împotriva insurgenţilor din cadrul grupării SI, a anunţat, ieri, premierul australian, Tony Abbott. Avioane ale Forţei Aeriene Regale australiene, de tip C-130 Hercules şi C-17 Globemaster, se vor alătura altor state, printre care Canada, Italia, Franţa, Marea Britanie şi SUA, pentru a efectua această misiune importantă. Australia va încerca, alături de alte ţări, să atenueze catastrofa umanitară care afectează Irakul şi să răspundă ameninţării pentru securitate reprezentate de Statul Islamic, subliniază Abbott. Această ţară deja se angajase, la 13 august, să paraşuteze ajutor umanitar destinat refugiaţilor din nordul Irakului.
Irakul a primit mai multe elicoptere de luptă de tip Mi-28 din partea Rusiei, acestea urmând să fie folosite în lupte împotriva insurgenţilor sunniţi care au ocupat largi teritorii la nord, est şi vest de Bagdad, a anunţat, sâmbătă, Ministerul irakian al Apărării, care nu precizează câte elicoptere a primit din partea Rusiei şi nici cu ce sumă au fost achiziţionate. Lipsa sprijinului aerian este una din principalele provocări cu care se confruntă militarii irakieni în tentativa de a-i respinge pe jihadişti. Bagdadul a achiziţionat deja elicoptere de tip Mi-35 şi avioane de vânătoare de tip Su-25 de la Rusia.
Secretarul de stat american, John Kerry, a pledat, vineri, în favoarea unei coaliţii mondiale pentru a lupta împotriva insurgenţilor din cadrul grupării Statul Islamic.
NEVESTE PENTRU INSURGENȚI Zeci de femei din minoritatea yazidi, capturate în Irak de gruparea Statul Islamic (SI), au fost forţate să se convertească la Islam, apoi vândute pentru a se căsători în Siria cu combatanţi din gruparea insurgentă, a anunţat o organizaţie neguvernamentală. Gruparea Statul Islamic, care terorizează locuitorii din teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak, a adus combatanţilor săi 300 de fete şi femei din comunitatea yazidi, care au fost răpite din Irak în ultimele săptămâni, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Dintre cele 300 de femei, cel puţin 27 au fost vândute şi căsătorite cu membri ai SI în provinciile Alep şi Raqa, precum şi în Hassaka, potrivit organizaţiei. Fiecare femeie a fost vândută în schimbul sumei de 1.000 de dolari, după ce a fost convertită la Islam, precizează OSDO. Observatorul nu a fost în măsură să confirme dacă şi celelalte femei au fost vândute şi căsătorite, subliniind că acestea sunt considerate prizoniere de război. OSDO precizează că, în urmă cu trei săptămâni, demnitari arabi şi kurzi din provincia Hassaka au încercat să le elibereze pe femei, oferindu-le bani insurgenţilor, sub pretextul că vor să se căsătorească cu ele, dar gruparea extremistă a refuzat.