Într-o înregistrare video postată marţi pe internet, Statul Islamic arată un bărbat mascat şi îmbrăcat în negru care taie gâtul jurnalistului James Foley, răpit de bărbaţi înarmaţi în noiembrie 2012, în Siria. Înainte de a fi decapitat, jurnalistul cere familiei sale să nu accepte compensații de la administrația Obama, ”responsabilă de ceea ce se întâmplă în Siria și Irak”. ”Am văzut o înregistrare video care pretinde să arate uciderea cetăţeanului american James Foley de către SI. Dacă este autentică, noi suntem îngroziţi de moartea brutală a unui jurnalist american nevinovat şi exprimăm sincere condoleanţe familiei şi prietenilor săi”, a anunţat Caitlin Hayden, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională. În această înregistrare video, jihadiştii mai arată imagini cu un alt jurnalist american, identificat drept Steven Sotloff. Ei ameninţă că îl vor executa şi pe acesta, dacă preşedintele SUA, Barack Obama, nu va pune capăt atacurilor americane în Irak. Cei doi jurnalişti sunt îmbrăcaţi în portocaliu, o culoare ce aminteşte de uniforma deţinuţilor de la Guantanamo.
”FBI a transmis familiei Foley că înregistrarea pare a fi autentică”, se arată într-un comunicat oficial citat de ”Global Post”, publicaţia din Boston la care lucra James Foley. După difuzarea înregistrării video, familia lui Foley a postat un mesaj în care a cerut ”timp pentru a găsi răspunsuri”. James Foley, care la 40 de ani era un jurnalist experimentat, a acoperit conflictul din Libia, după care s-a dus în Siria, unde a transmis pentru ”Global Post”, AFP şi alte instituţii de presă protestele faţă de regimul lui Bashar al-Assad. Potrivit mai multor martori, jurnalistul american a fost răpit în nordul Siriei, la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu mai avea nicio veste de atunci. Înregistrarea video de mai puţin de cinci minute, care se intitulează ”Mesaj către America”, a fost filmată într-o zonă deşertică. Bărbatul mascat ce l-a executat pe jurnalist s-a exprimat în engleză cu accent britanic.
Jihadiştii din cadrul grupării SI, care numără circa 50.000 de persoane pe teritoriul Siriei, au lansat, la 9 iunie, o ofensivă în Irak şi au cucerit rapid o mare parte din teritoriile sunnite ale ţării. Forţele americane, reangajate militar în Irak, pentru prima oară de la retragerea din decembrie 2011, au efectuat, începând din 8 august, zeci de atacuri aeriene contra unor obiective ale SI.
IPOTEZĂ ȘOCANTĂ Ministrul britanic de Externe, Phillip Hammond, a recunoscut ieri că este posibil ca militantul care l-ar fi decapitat pe jurnalistul american James Foley să fie cetăţean britanic, relatează BBC News Online. El a recunoscut că militantul vorbea cu accent britanic, dar a precizat că înregistrarea trebuie verificată. Se estimează că SI, care controlează zone extinse din nordul Irakului şi Siria, are circa 400 de recruţi din Marea Britanie în rândurile sale. Un număr de 69 de persoane suspectate de activităţi extremiste legate de Siria sunt arestate în prezent în Marea Britanie. Hammond a declarat că implicarea cetăţenilor britanici în grupări extremiste este unul dintre motivele pentru care SI reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea Marii Britanii. Hammond a afirmat, de asemenea, că înregistrarea video pare reală şi a calificat-o drept ”un exemplu îngrozitor al brutalităţii acestei organizaţii”. La rândul său, premierul britanic, David Cameron, a descris aparenta decapitare a jurnalistului american de către un militant al Statului Islamic cu accent britanic drept ”şocantă şi imorală”. El s-a întors din vacanţă pentru a discuta cu ministrul de Externe, Philip Hammond, pe tema situaţiei din Irak şi Siria.
MERKEL, BULVERSATĂ Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat, ieri, ”bulversată de soarta jurnalistului american James Foley”. ”Înregistrarea video este ceva dezgustător și arată că această organizație teroristă nu are nimic de oferit în afară de oroare și fanatism”, a declarat Merkel. Parisul a denunțat, la rândul său, decapitarea jurnalistului James Foley, pe care a calificat-o drept ”o barbarie și un asasinat josnic”. ”Avem de-a face cu o barbarie care folosește frica și amenințarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stéphane Le Foll.
ARME GERMANE PENTRU KURZI Guvernul Germaniei este pregătit să trimită, cât mai curând, armament destinat kurzilor din Irak, a anunţat, ieri, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. ”Intenţionăm să consolidăm capacitatea kurzilor de a se apăra, evitând riscurile unei catastrofe în nordul Irakului, care ar avea consecinţe devastatoare pentru restul lumii”, a declarat Steinmeier, care a precizat că, iniţial, Germania va trimite alimente şi echipamente militare non-letale, examinând însă toate necesităţile forţelor kurde, în coordonare cu partenerii europeni. Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, a evocat ”necesitatea opririi brutalităţii incredibile a membrilor grupului terorist sunnit Stat Islamic”, în timp ce Steinmeier a denunţat ”metodele barbare ale islamiştilor din Irak”. Aproximativ 75% dintre germani se opun trimiterii de armament în zone de conflict, potrivit sondajelor de opinie.
ARESTĂRI ÎN AUSTRIA Poliţia austriacă a arestat nouă persoane cu drept de azil în Austria, suspectate că urmau să se alăture conflictului din Siria, au anunţat, ieri, Parchetul din Viena şi Guvernul. Cele nouă persoane au fost arestate în urma unei anchete coordonate de serviciile secrete, a precizat ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner, care nu a oferit detalii suplimentare în legătură cu identitatea suspecţilor. Cele nouă persoane sunt în prezent interogate de justiţie, care urmează să decidă dacă suspecţii vor fi plasaţi în detenţie sau eliberaţi. O sută de persoane au părăsit Austria pentru a se alătura insurgenţilor din Siria, de la începutul conflictului, au apreciat serviciile de informaţii într-un raport publicat în iunie.