Statul Islamic ar putea folosi Ebola ca armă biologică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scenariu apocaliptic

Statul Islamic ar putea folosi Ebola ca armă biologică

Externe 06 Octombrie 2014 / 00:00 774 accesări

Revista ”Forbes” a lansat un înfricoșător semnal de alarmă, publicând scenariul apocaliptic al unui expert american pe probleme de securitate națională, care avertizează că gruparea Stat Islamic sau alte organizaţii teroriste ar putea folosi Ebola ca armă biologică, folosind oameni infectaţi, care să disemineze virusul prin intermediul sistemului internaţional de transport aerian. Căpitanul Al Shimkus, profesor de Afaceri de Securitate Naţională la Naval War College din SUA, crede că ”în contextul activităţii teroriste nu este prea sofisticat să se ajungă la următorul pas, pentru a folosi oameni ca purtători ai virusului”. Shimkus crede că SI ar putea trimite câţiva agenţi în regiunea din Africa de Vest afectată de epidemia de Ebola, pentru a se expune intenţionat la virus, după care aceştia ar putea interacţiona cu cât mai multe persoane din ţara vizată. Totuşi, dacă teroriştii ar încerca să răspândească Ebola în state occidentale ca SUA, Shimkus nu crede că virusul s-ar înmulţi exponenţial, deoarece sistemele de sănătate avansate sunt echipate, teoretic, pentru a identifica, izola şi stopa virusul.

BRITANIC DECAPITAT Centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE a anunţat vineri că SI a revendicat execuţia prin decapitare a lucrătorului umanitar britanic Alan Henning, ca represalii la atacurile aeriene britanice contra SI în Irak. O înregistrare video intitulată ”Un nou mesaj către America şi aliaţii săi”, realizată potrivit aceluiaşi scenariu ca la decapitările cărora le-au devenit victime doi americani şi un britanic, prezintă execuţia prin decapitare a lui Alan Henning. În vârstă de 47 de ani, Henning, îmbrăcat în aceeaşi ţinută portocalie ca a victimelor precedente, spune o scurtă frază, după care călăul său acuză Parlamentul britanic că este responsabil de moartea sa. ”Uciderea brutală a lui Alan Henning de către SI arată cât de barbari şi respingători sunt teroriştii”, a declarat premierul britanic, David Cameron. Călăul, a cărui voce este modificată electronic, vorbeşte cu accent britanic şi pare a fi acelaşi care l-a asasinat pe ostaticul britanic David Haines, la mijlocul lui septembrie. La sfârşitul înregistrării video, care durează numai un minut şi 11 secunde, SI prezintă un alt ostatic, americanul Peter Kassig, şi ameninţă că îl va ucide.

Alan Henning este al patrulea ostatic occidental decapitat de SI în Siria, după jurnaliştii americani James Foley, pe 19 august, şi Steven Sotloff, pe 2 septembrie, respectiv lucrătorul umanitar britanic David Haines, pe 13 septembrie. Un francez, Hervé Gourdel, a fost la rândul său decapitat în Algeria, potrivit aceluiaşi scenariu (înregistrare video difuzată pe 24 septembrie), de către jihadişti care fac parte dintr-o grupare afiliată SI. Alan Henning, un şofer de taxi originar din Manchester, tată a doi adolescenţi, a fost răpit în decembrie anul trecut, în timp ce transporta ajutor umanitar pentru o tabără de refugiaţi sirieni.

SI A ȘOCAT AL-QAIDA Crimele grupării SI i-au şocat până şi pe teroriştii de la al-Qaida. Asasinarea britanicului Alan Henning nu a fost considerată o idee bună de către gruparea teroristă al-Qaida, a dezvăluit, în presa britanică, un producător de film implicat în negocieri. În consecință, al-Qaida a trimis un emisar pentru a discuta cu jihadiştii SI, însă „acesta s-a întors schimbat la faţă și a zis ceva de genul că aceşti tipi au fost foarte duri, foarte dificili“, a povestit martorul.

APEL DISPERAT Familia americanului Peter Kassig, ţinut ostatic de gruparea SI şi ameninţat cu moartea, a publicat sâmbătă, pe YouTube, o înregistrare video în care le cere răpitorilor să îl elibereze pe fiul lor, relatează CNN. Peter Kassig, în vârstă de 26 de ani, a mers prima dată în Orientul Mijlociu ca soldat american, apoi s-a întors acolo ca angajat medical, simţindu-se obligat să ajute victimele războiului.

TEROARE PE PĂMÂNTUL NECREDINCIOS Londra a anunţat sâmbătă că verifică o înregistrare video în care apare un presupus jihadist britanic, publicată vineri seara, cu puţin timp înaintea celei care prezintă execuţia lui Henning. Înregistrarea, în care nu apare niciun ostatic, prezintă un bărbat cu faţa descoperită, care proferează insulte la adresa premierului britanic, David Cameron, şi face apel la musulmanii britanici să participe la jihad. Purtând barbă şi ochelari, bărbatul, care se exprimă cu accent britanic dar a cărui identitate nu este precizată, îi incită de asemenea pe musulmani să provoace ”teroare pe pământul necredincios”. Conform SITE, care difuzează acest ”mesaj către mujahedini” lung de două minute, este vorba despre Abu Saeed al-Britani, un jihadist britanic care luptă în rândul organizaţiei SI. Presa britanică susţine că bărbatul a lucrat într-un supermarket din sudul Angliei.

UN AN DE ZILE PENTRU PLANIFICAREA UNEI BĂTĂLII Planificarea operaţiunilor pentru reluarea controlului asupra oraşului Mosul, al doilea din Irak, ar putea dura până la un an, a declarat vineri, la Bagdad, generalul american John Allen, care coordonează coaliţia internaţională de luptă împotriva grupării jihadiste SI. SI a preluat controlul asupra Mosul pe 10 iunie, la începutul ofensivei sale fulger la nord de Bagdad, care i-a permis să ocupe teritorii vaste în cinci provincii irakiene. Gruparea ultraradicală a instalat la Mosul cartierul său general, de unde lansează operaţiuni. Forţele guvernamentale irakiene au fost puse în derută la începutul ofensivei SI, în iunie, şi au abandonat numeroase poziţii, lăsând în mâinile jihadiştilor un arsenal enorm de arme şi mai multe vehicule de fabricaţie americană.

Generalul John Allen, care s-a întâlnit joi cu premierul irakian, Haidar al-Abadi, a recunoscut că armata guvernamentală nu este capabilă să învingă SI şi că restructurarea acesteia necesită timp. SUA, motorul coaliţiei antijihadiste, au început, la 8 august, să bombardeze poziţii ale SI din nordul Irakului. La 23 septembrie, SUA au extins operaţiunile în Siria, cu sprijinul a cinci ţări arabe, Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Emirate Arabe Unite şi Bahrain.

BIDEN L-A ÎNFURIAT PE ERDOGAN Vicepreşedintele american, Joe Biden, i-a prezentat scuze, sâmbătă, preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru afirmaţii care sugerau că Ankara şi alte puteri regionale ar fi finanţat şi înarmat grupări jihadiste din Siria. Preşedintele turc a denunţat cu vehemenţă, sâmbătă, afirmaţiile atribuite vicepreşedintelui american şi pronunţate joi, la Universitatea Harvard: ”Dacă Biden a făcut asemenea afirmaţii, va deveni un om din trecut pentru mine. Nimeni nu poate acuza Turcia că a susţinut vreo organizaţie teroristă din Siria, inclusiv gruparea Stat Islamic”. Potrivit unui comunicat difuzat de SUA, Biden l-a sunat pe Erdogan pentru a-şi clarifica afirmaţiile: ”Vicepreşedintele se scuză pentru orice sugestie conform căreia Turcia sau alţi aliaţi şi parteneri din regiune au susţinut intenţionat sau au facilitat creşterea SI sau a altor grupări extremiste din Siria. Vicepreşedintele a precizat clar că SUA apreciază angajamentele şi sacrificiile aliaţilor noştri şi partenerilor din regiune în lupta lor împotriva acestor grupări”. În final, comunicatul precizează că ”cei doi lideri şi-au reafirmat ataşamentul pentru ca Turcia şi SUA să coopereze pentru a combate SI”.



12