Statul Islamic controlează câmpurile petroliere din estul Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statul Islamic controlează câmpurile petroliere din estul Siriei

Externe 05 Iulie 2014 / 00:00 1135 accesări

Insurgenţii din gruparea Statul Islamic (SI) au preluat controlul asupra principalelor câmpuri petroliere şi de gaze naturale din provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, a anunţat, vineri, organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). SI, care a anunţat, luni, înfiinţarea unui califat pe teritoriile ocupate în Siria şi Irak, a preluat controlul asupra câmpului petrolier Al-Tanak, situat în zona deşertică Al-Chouaitam din estul provinciei Deir Ezzor, a anunţat, joi seară, OSDH. Al-Tanak era ultimul dintre marile câmpuri petroliere din regiune ce nu se afla sub controlul islamiştilor, care au desfăşurat acţiuni pentru a-l ocupa după retragerea combatanţilor rivali din cadrul Frontului Al-Nosra, filiala siriană a al-Qaida.

Un singur câmp petrolier din Siria nu se află în prezent sub controlul grupării SI. Câmpul Al-Ward este controlat de membrii unui trib şi produce doar 200 de barili pe zi, ceea ce nu înseamnă mare lucru, a explicat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH. SI a preluat, joi, controlul asupra câmpului Al-Omar, unul dintre cele mai mari din Siria, unde producţia era de 10.000 de barili pe zi, iar insurgenţii au cucerit aproape în întregime provincia Deir Ezzor, bogată în zăcăminte de petrol. Războiul între insurgenţii din SI şi mişcările rebele, anterior unite împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, a început în ianuarie, după ce SI a fost acuzată de tendinţe hegemonice şi de comiterea unor atrocităţi împotriva civililor, militanţilor şi rebelilor sirieni. Insurgenţii din SI au fost alungaţi din provincia Alep din nordul Siriei şi s-au retras, în februarie, în provincia Deir Ezzor. Facţiuni din cadrul grupării au lansat însă o ofensivă la 30 aprilie şi au preluat controlul asupra mai multor localităţi din regiunea cu bogate zăcăminte de petrol din estul Siriei.

De cealaltă parte a frontierei, în Irak, 46 de asistente medicale indiene, răpite acum o lună de insurgenţi sunniţi, au fost eliberate vineri şi urmează să ajungă în India, a anunţat Ministerul indian de Externe. Femeile au fost găsite într-un spital din Tikrit, în nordul Irakului, o zonă ocupată de membri ai grupului terorist sunnit Statul Islamic. Asistentele erau deţinute de insurgenţi din 11 iunie. ”Irakul riscă să cadă într-un haos similar celui din Siria dacă clasa politică nu va reuşi să formeze un Guvern de uniune naţională”, a avertizat, joi, trimisul special al ONU la Bagdad, Nikolai Mladenov.

ANTRENAMENT RISCANT Marea Britanie şi SUA au analizat posibilitatea antrenării a circa 100.000 de combatanţi ai opoziţiei siriene, pentru a învinge regimul Bashar al-Assad, dar au considerat că iniţiativa era prea riscantă, dezvăluie BBC News online. Iniţiativa secretă a fost elaborată acum doi ani de generalul britanic David Richards. Planul, care prevedea recrutarea de combatanţi, instruirea şi înarmarea acestora, a fost analizat de premierul David Cameron, de Consiliul britanic pentru Securitatea Naţională şi de administraţia Obama. Planul nu a fost implementat, fiind considerat prea riscant. El prevedea alcătuirea unei armate a opoziţiei siriene moderate, iar militarii urmau să fie instruiţi în baze din Turcia şi Iordania. Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să aloce 500 de milioane de dolari pentru antrenarea insurgenţilor sirieni. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.



12