Grupul terorist sunnit Stat Islamic dispune de armament chimic şi l-a utilizat împotriva kurzilor, în luptele din oraşul sirian Kobane, afirmă un institut de studii din Israel, în timp ce SUA au confirmat că organizaţia islamistă a ocupat un depozit de arme neconvenţionale din Irak. Potrivit Institutului de Studii în Afaceri Internaţionale al Centrului Interdisciplinar de la Herzliya (Israel), organizaţia teroristă sunnită a utilizat armament chimic în confruntările cu serviciile de securitate kurde din oraşul sirian Kobane, situat la frontiera cu Turcia. ”Grupul terorist SI a utilizat armament chimic în cel puţin un incident, în iulie”, afirmă expertul israelian Jonathan Spyer, precizând că există dovezi privind uciderea unor etnici kurzi cu substanţe toxice. Administraţia Obama a confirmat, potrivit ”The New York Times”, că grupul terorist Stat Islamic a ocupat, în iunie, fostul depozit de armament chimic de la Muthanna, în Irak. Departamentul de Stat a precizat că în acest depozit erau deşeuri de armament chimic, dând asigurări că acestea nu pot fi transportate sau utilizate în atacuri.
Grupul terorist SI ocupă vaste regiuni din Siria şi Irak, unde a instaurat un califat islamic. Organizaţia islamistă sunnită deţine controlul asupra unei mari părţi a oraşului sirian Kobane, o zonă strategică situată la frontiera cu Turcia. O coaliţie internaţională condusă de SUA bombardează poziţii ale grupului terorist sunnit în Siria şi Irak.
MERKEL, AMENINȚATĂ DE UN JIHADIST NEAMȚ Un cetăţean german convertit la Islam, care luptă alături de SI în Siria, a dat publicităţii o înregistrare video în care o ameninţă pe Angela Merkel şi îi îndeamnă pe musulmanii din Germania, Austria şi Elveţia să se alăture jihadului, relatează thelocal.de. În înregistrarea video realizată în Alep, nord-vestul Siriei, jihadistul german îl critică pe preşedintele american, Barack Obama, iar ulterior lansează un atac la adresa cancelarului Angela Merkel, despre care afirmă că ”este dezgustătoare pentru darurile făcute Israelului”. Ulterior, el îndeamnă NATO să trimită trupe în Siria şi în Irak, pentru ca gruparea Stat Islamic să poată lupta cu militarii occidentali. Potrivit cotidianului ”Die Welt”, cetăţeanul german care apare în înregistrarea dată publicităţii miercuri este un musulman convertit din landul Renania de Nord-Westfalia, care s-a alăturat cercurilor salafiste, iar ulterior a plecat în Egipt cu soţia, de unde a ajuns în Siria. În înregistrarea video, el apare alături de cetăţeni britanici şi francezi care s-au alăturat jihadului.
ELEV AUSTRIAC, MEMBRU SI Un elev vienez în vârstă de 16 ani, dat dispărut de către Interpol, a apărut într-o înregistrare video postată pe internet în care-i îndeamnă pe musulmani să omoare necredincioşi şi să se alăture combatanţilor grupării ultraradicale Statul Islamic (SI), relatează site-ul TheLocal.at. Potrivit ziarului ”Der Standard”, foşti colegi de clasă ai adolescentului l-au recunoscut în înregistrare, care pare că a fost filmată într-un abator din Siria, în care pot fi văzute carcase de oi în fundal. Tânărul - prezentat de autorităţi ca fiind Oliver N. - ar fi trimis SMS-uri cu ameninţări şi insulte unor colegi de clasă, în urmă cu doar câteva săptămâni. El a fost dat dispărut oficial pe 23 august. Potrivit publicaţiei, acesta studia la un colegiu vocaţional pentru industrie, economie şi transporturi, la Meidling. Tânărul ar fi intrat pentru prima dată în contact cu Islamul în mai, când a fost abordat la o petrecere şi convins să viziteze o moschee. Presa scrie că tânărul s-a născut la Linz, dar trăia la Viena de ceva timp. Potrivit Ministerului de Interne, până la 160 de austrieci se află în prezent în Siria, luptând alături de combatanţi din cadrul SI. Presa a scris recent că două adolescente care au părăsit Viena pentru a lupta în Siria vor să revină în ţară, riscând până la cinci ani de închisoare. Guvernul a subliniat că participarea la o organizaţie teroristă ca SI va fi pedepsită, în cazul în care combatanţi sau susţinători ai unei asemenea organizaţii revin în Europa.
BIKERI OLANDEZI ÎMPOTRIVA SI Trei membri ai unui club olandez de motociclişti, cu un trecut militar, au plecat către Irak, pentru a ajuta în lupta împotriva grupării SI, a anunţat un motociclist, prieten al acestora. Toţi trei sunt foşti militari care au servit în străinătate, în trecut, a declarat motociclistul. Ei fac parte din cunoscuta grupare de motociclişti No Surrender, cel mai mare club din Olanda. Au acţionat independent şi nu ca reprezentanţi ai clubului, potrivit acestei surse, Otto. Motocicliştii provin din oraşele Amsterdam, Rotterdam şi Breda. ”Sunt antrenaţi militar şi au multă experienţă în misiuni externe. Sunt extrem de disciplinaţi. Nu consumă alcool, nici măcar seara, la club. Voiau să facă ceva, după ce au văzut fotografii cu decapitări”, a declarat Otto despre motivaţia motocicliştilor. Doi europeni au apărut pe reţele de socializare pozând alături de combatanţi kurzi, aparent în Irak. Nu există niciun indiciu că ar fi motociclişti.
Procurori olandezi au declarat pentru BBC News că cei trei nu încalcă neapărat legea, luptând de partea kurzilor. Un purtător de cuvânt al Biroului procurorului olandez, Wim de Bruin, a declarat că înscrierea în organizaţii ca SI sau gruparea kurdă PKK este interzisă, dar înscrierea în forţe armate străine nu mai este interzisă. Însă, în cazul în care vor exista dovezi că au comis crime sau violuri, atunci, desigur, este altă poveste, a declarat el. Ministerul olandez al Apărării a declarat că nu poate fi considerat responsabil pentru opţiunile unor foşti militari
În Olanda există o importantă comunitate kurdă. În urmă cu câteva săptămâni, sute de kurzi au demonstrat în interiorul Parlamentului olandez, exprimându-şi nemulţumirea faţă de eşecul Olandei de a interveni pentru protejarea kurzilor asediaţi în oraşul sirian kurd Kobane de la frontiera cu Turcia. În total, unui număr de 49 de cetăţeni olandezi le-au fost revocate paşapoartele olandeze, în cadrul eforturilor autorităţilor de a opri islamişti să plece să lupte în Siria şi Irak. De ce motocicliştilor nu li se aplică acelaşi tratament? Un purtător de cuvânt al procuraturii afirmă că nu există probe potrivit cărora motocicliştii sunt implicaţi în lupte sau că s-au înscris în vreo grupare teroristă.