Comitetul Executiv al UEFA a decis marți, în cadrul Congresului care a avut loc la Budapesta, acceptarea statului Kosovo drept membru cu drepturi depline alături de ceilalţi 54 de membri afiliaţi ai forului fotbalistic european. Votul pentru acceptarea kosovarilor a fost unul strâns, cu 28 de voturi „pentru“ şi 24 „împotrivă“, două fiind declarate ca invalide. Preşedintele federaţiei kosovare, Fadil Vokrri, a declarat că decizia UEFA este una istorică, în timp ce şeful forului sârb, Tomislav Karadzici, o consideră drept „o hotărâre politică, fără legătură cu fotbalul".
Mutarea este una cu atât mai importantă cu cât poate fi primul pas către recunoaşterea fotbalistică pe plan mondial a statului Kosovo, lucru ce se poate traduce şi printr-o acceptare la FIFA. Acest ultim aspect este extrem de important, pentru că le-ar permite kosovarilor să participe în preliminariile Campionatului Mondial din 2018, meciurile urmând să debuteze în toamna acestui an.
Presiunile ca FIFA să recunoască oficial Kosovo sunt mari, iar şansele ca acest lucru să se întâmple chiar din această lună sunt crescute. Sepp Blatter a decis, în toamna lui 2012, să permită celor din Kosovo să joace meciuri amicale ca urmare a unei scrisori deschise semnate de fotbalişti kosovari care joacă pentru alte naţionale. Este vorba despre elvețienii Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka și Valon Behrami sau despre albanezul Lorik Cana.
Decizia UEFA vine ca o completare a unei decizii cel puţin la fel de importante. La finalul lui 2014, Comitetul Olimpic Internaţional a recunoscut Comitetul Olimpic din Kosovo şi a autorizat astfel sportivii din această ţară să participe la calificările pentru Jocurile Olimpice din vara acestui an, de la Rio de Janeiro. Astfel, Kosovo a devenit al 205-lea Comitet Naţional Olimpic şi al 50-lea din Europa.
Fostă provincie sârbă, Kosovo a fost teatrul unui conflict (1998-1999) între separatiştii albanezi şi forţele de la Belgrad. În februarie 2008, majoritatea albaneză din Kosovo a proclamat independenţa acestui teritoriu faţă de Serbia, noul stat fiind recunoscut drept suveran de 108 dintre statele membre ONU. Evident, nu şi de Serbia, care consideră Kosovo drept o provincie autonomă a sa. Nici România nu recunoaşte încă independenţa Republicii Kosovo.