Statul nu ne lasă să ne împrumutăm mai ieftin pentru Sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investiţii

Statul nu ne lasă să ne împrumutăm mai ieftin pentru Sănătate

Eveniment 08 Mai 2012 / 00:00 548 accesări

INVESTIŢII ÎN SĂNĂTATE Începând cu anul 2004, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi-a concentrat atenţia asupra reabilitării Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Poate că dacă ar fi existat un sprijin guvernamental real pentru demersul CJC, am fi vorbit, acum, de o unitate sanitară reabilitată complet sau, de ce nu, despre acel spital regional pe care pedeliştii s-au lăudat că îl vor ridica. Şi cum toate guvernările portocalii nu au făcut decât să promită, fără să concretizeze nimic, conducerea CJC a decis să înceapă reabilitarea secţiilor Spitalului Judeţean în funcţie de fondurile pe care le-a avut la dispoziţie. Aşa se face că, în prezent, la Constanţa avem o Unitate de Primire a Urgenţelor nou-nouţă, o Secţie de Ortopedie şi Traumatologie Medicală la standarde europene, o Clinică de Chirurgie Cardiovasculară ca în Occident, o Clinică de Anestezie Terapie Intensivă aşa cum trebuie să existe într-un spital de urgenţă. Din nefericire, nimeni din autoritatea centrală nu a luat în considerare eforturile CJC.

PIEDICI GUVERNAMENTALE Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală a fost dotată cu aparatura necesară pentru o bună funcţionare. „În urmă cu câteva luni, CJC a adoptat o hotărâre prin care mi s-a dat mandatul să obţin un împrumut pentru reabilitarea Clinicii de Ortopedie. CJC a făcut licitaţie publică, care a fost câştigată de CEC Bank. Având în vedere că CEC se subordonează BNR, fiind singura bancă românească, ne-au cerut avizul comisiei Ministerului Finanţelor. Această comisie s-a întrunit după organizarea licitaţiei, care ne-a transmis că ne-a fost aprobat împrumutul pentru acest proiect, 6,7 milioane euro, dar că pot fi folosiţi în două tranşe: una în acest an de 3 milioane de euro şi altă tranşă de 3,7 milioane euro, în 2013. Este normal ca firma care a câştigat licitaţia şi care a adus la Spitalul Judeţean Constanţa aparatura necesară Clinicii de Ortopedie să se confrunte cu probleme dacă CJC nu acoperă cheltuielile cu dobânzile, pentru diferenţa de bani pe care a luat-o şi pe care noi trebuia să o plătim. În şedinţa de astăzi (ieri - n.r.) am aprobat hotărârea prin care CJC va suporta dobânzile şi cheltuielile suplimentare pentru suma de 3,7 milioane de euro”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu.

APARATURĂ ÎN LEASING Tot ieri, consilierii judeţeni au aprobat şi o altă hotărâre prin care preşedintele CJC a fost mandatat să negocieze achiziţionarea de echipamente şi aparatură medicală necesară funcţionării Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică şi a Secţiei de Pediatrie din cadrul SCJU. „În urmă cu câteva luni, CJC m-a mandatat să iau un alt împrumut de 5 milioane de euro pentru cele două secţii de Pediatrie şi Chirurgie Pediatrică. Declanşasem procedurile de achiziţie pentru acest împrumut, licitaţia fiind pe SEAP. Din nefericire, comisia de împrumut ne-a înştiinţat că plafonul pentru autorităţile locale a fost depăşit şi nu ne mai pot da banii. În aceste condiţii, am decis să solicit, printr-o nouă hotărâre, consilierilor judeţeni, să fiu mandatat să luăm aparatura necesară celor două secţii prin leasing operaţional”, a spus Constantinescu. El a precizat că leasingul operaţional este mai scump decât un împrumut pe termen lung. „În aceste condiţii, nu înţeleg raţionamentul Ministerului de Finanţe, care pentru împrumut ne cere aviz şi ne spune că s-a depăşit plafonul, împrumutul însemnând costuri mai mici pentru România, în timp ce pentru leasingul operaţional nu ne cere niciun aviz. Cu alte cuvinte putem să plătim mai mult, că nu-i interesează”, a afirmat Constantinescu.



12