Găsirea unui loc de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi este aproape imposibil. Deşi sînt motivaţi să încadreze în muncă astfel de persoane, angajatorii nu dau semne că ar fi interesaţi să aibă printre salariaţi persoane cu handicap. Preşedintele Fundaţiei "Motivation“, Cristian Ispas, prezent la dezbaterile conferinţei regionale privind persoanele cu dizabilităţi de la Constanţa, a declarat că, în general, agenţii economici nu sînt interesaţi să angajeze astfel de persoane, deoarece ei privesc lucrurile prin prisma profitului. Cristian Ispas este de părere că pentru a schimba această concepţie trebuie făcute modificări legislative în domeniu, opinie susţinută şi de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), Silviu Didilescu. Practic, în rezolvarea acestei probleme, statul este singurul care se poate implica. Preşedintele ANPH consideră că statul ar trebui să creeze mai multe facilităţi angajatorilor, astfel încît ei să aibă de ales între mai multe variante de a angaja o persoană cu handicap. În acest sens, ANPH a conceput un nou proiect de lege. Didilescu este de părere că noua lege care protejează persoanele cu dizabilităţi este mult mai clară din punct de vedere al încadrării în muncă al acestora. "Practic, în curînd, angajatorii vor avea posibilitatea de a alege între a plăti un anumit procent din salariul mediu pe economie aferent numărului persoanelor cu dizabilităţi care ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea în cadrul firmei şi achiziţionarea produse sau servicii de la atelierele protejate, unde activează numai persoane cu handicap", a declarat preşedintele ANPH, Silviu Didilescu.
Şi pesoanele cu handicap sînt foarte puţin interesate de un loc de muncă
Pe de altă parte, preşedintele Fundaţiei "Motivation“ a precizat că şi interesul persoanelor cu handicap de a juca un rol activ pe piaţa muncii este din ce în ce mai mic. Multe dintre ele nici măcar nu se înregistrează în baza de date a agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă. Potrivit reprezentanţilor ANPH, în prezent, în România sînt 400.000 de persoane cu handicap, dintre care 18.000 sînt rezidente în centrele de asistenţă. Mai mult, doar 12.000 au un loc de muncă, iar 1.000 dintre salariaţii cu dizabilităţi activează în ateliere protejate. Potrivit purtătorului de cuvînt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa, Cristina Brînzoi, la sfîrşitul anului 2005 în baza de date a agenţiei erau înregistrate 25 de persoane cu handicap, dintre care 18 au fost angajate. Anul trecut, AJOFM Constanţa a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru cei cu deficienţe, însă intersul acestora a fost foarte scăzut, doar cîteva persoane fiind încadrate în muncă de agenţii prezenţi la bursă. De asemenea, în prezent, sînt în baza de date a agenţiei constănţene doar 14 persoane cu dizabilităţi, iar de la începutul anului şi pînă în prezent nu a fost încadrată în muncă niciuna.
Preşedintele ANPH, Silviu Didilescu: "În curînd, angajatorii vor avea posibilitatea de a alege între a plăti un anumit procent din salariul mediu pe economie aferent numărului persoanelor cu dizabilităţi care ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea în cadrul firmei şi achiziţionarea produse sau servicii de la atelierele protejate, unde activează numai persoane cu handicap"