Statul, risipitorul banului public

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Curtea de Conturi:

Statul, risipitorul banului public

Eveniment 10 Ianuarie 2012 / 00:00 508 accesări

NEREGULI CU DUIUMUL Statul a devenit principalul promotor al neregulilor în sistemul public românesc. Concluzia reiese dintr-un raport al inspectorilor Curţii de Conturi a României, care evidenţiază risipa banului public. Inspectorii Curţii semnalează că, în 2010, bugetul de stat a fost prejudiciat de către administraţia centrală şi locală cu 3,2 miliarde lei prin neîncasarea la termen a unor venituri, utilizarea nelegală a fondurilor, salarii acordate fără respectarea legii, personal angajat pe posturi nebugetate şi încălcarea normelor achiziţiilor publice. Cu alte cuvinte, instituţiile publice s-au folosit de banii contribuabililor după bunul lor plac. Neregulile găsite sunt multiple şi lista este extrem de lungă. Efectuarea de plăţi fără documente justificative, decontarea unor lucrări de investiţii nerealizate, efectuarea de plăţi peste normele, cotele şi baremurile aprobate prin contractele de prestări de servicii, neverificarea de către organele de inspecţie fiscală a tuturor obligaţiilor datorate bugetelor de către contribuabili sunt câteva alte exemple de abateri de la legile în vigoare identificate de Curtea de Conturi. Din cele 1.534 de conturi de execuţie supuse auditului financiar, doar 63, adică 4%, au îndeplinit condiţiile legale pentru a li se acorda certificatul de conformitate. Nici la fondurile europene nu stăm mai bine. Acelaşi raport relevă că statul a decontat fonduri de circa un milion euro acordate României de UE prin Fondul European de Solidaritate pentru lucrări împotriva efectelor inundaţiilor din 2008 efectuate de firme înainte de semnarea contractului de execuţie şi pentru drumuri care nu erau inundate. Pe partea de IT, raportul Curţii relevă mari lacune în ce priveşte softurile şi echipamentele informatice existente în ministere şi agenţii guvernamentale. Practic, nu au putut fi identificate inventare şi situaţii complete privind echipamentele, aplicaţiile şi proiectele existente, în derulare şi în perspectivă, şi s-a constatat că sute de milioane de euro au fost cheltuite pe astfel de sisteme fără nicio analiză. Mai mult, pe site-urile ministerelor şi agenţiilor guvernamentale lipsesc actualizările şi instrumentele de măsurare a feed-back-ului.

IZ PENAL Printre instituţiile publice verificate de Curtea de Conturi se numără şi CFR SA. Raportul relevă că CFR SA a cheltuit ilegal în 2010 suma de 13,4 milioane euro dintr-un credit internaţional. Inspectorii Curţii anunţă că vor sesiza instituţiile de cercetare penală, întrucât există indicii că fapta \"a fost săvârşită cu încălcarea legii penale\". Creditul respectiv a fost acordat companiei de Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională pentru modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti - Constanţa. Din spusele inspectorilor, din totalul sumei cheltuite „ilegal”, 10,65 milioane euro au fost utilizate pentru achiziţia a 16 vehicule de întreţinere a căii ferate, care însă nu făceau obiectul acordului de împrumut, iar alte 2,81 milioane euro reprezintă plăţi necuvenite către constructori. Pe lista cu nereguli se numără şi vânzarea Pavilionului României la EXPO Shanghai. Inspectorii au constatat că jumătate din cheltuielile făcute cu pavilionul României de la EXPO Shanghai, respectiv 10.488 mii lei, au fost pentru construcţia şi dotarea pavilionului Greenopolis, vândut, ulterior, cu 1.425 mii lei, adică 13,59% din valoarea iniţială.

\"La categoria deficienţelor care au generat prejudicii, cele mai frecvente abateri se datorează nerespectării legislaţiei privind efectuarea cheltuielilor din fonduri publice, 4.584 cazuri, respectiv 90% din total, situaţie care arată că disciplina financiară în domeniul finanţelor publice este frecvent încălcată de responsabilii cu gestionarea fondurilor publice\", se arată în raportul Curţii de Conturi.



12