Ministrul nipon al Apărării, Toshimi Kitazawa, a declarat că noul Guvern de centru-stînga va revizui statutul militarilor americani staţionaţi în Japonia pe care îl consideră “umilitor” pentru populaţie. Într-un interviu, oficialul nipon declară că va aborda această problemă cu ocazia vizitei pe care secretarul american al Apărării, Robert Gates, o va efectua la Tokyo. În schimb, acesta consideră dificilă mutarea într-o altă zonă a Japoniei a bazei aeriene americane de la Futenma, situată pe insula Okinawa şi care trebuie să fie transferată într-o nouă locaţie din nordul insulei pînă în 2014, în pofida opoziţiei unei părţi a populaţiei. Subliniind “importanţa extremă” a tratatului de securitate încheiat între SUA şi Japonia la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul subliniază totuşi că Guvernul premierului Yukio Hatoyama doreşte să construiască “o relaţie care să răspundă exigenţelor epocii actuale”.
Alegerea triumfală de luna trecută a lui Yukio Hatoyama, preşedintele Partidului Democrat din Japonia, a pus capăt celor peste 50 de ani de dominaţie a conservatorilor, aliaţi fideli ai SUA. Yukio Hatoyama a declarat că ar dori să stabilească o relaţie de la egal la egal cu administraţia de la Washington cu ocazia vizitei de la jumătatea lunii noiembrie în Japonia a preşedintelui Barack Obama. La rîndul său, Toshimi Kitazawa declară că va avea o discuţie deschisă cu omologul său american, Robert Gates pe tema prezenţei americane pe insula Okinawa, care găzduieşte mai mult de jumătate dintre cei aproape 47.000 de militari americani staţionaţi în Japonia.
Baza de la Futenma, situată în prezent într-o zonă urbană suprapopulată, generează nemulţumirea riveranilor, deranjaţi de poluarea sonoră şi de incidentele repetate cu militari, în special după violarea în grup a unei fetiţe de 12 ani, în 1995. Conform statutului forţelor americane din Japonia, ce datează din 1960, militarii care au comis infracţiuni se supun jurisdicţiei americane şi nu celei japoneze. Numai suspecţii de comiterea unor infracţiuni grave pot fi deferiţi autorităţilor nipone, însă doar după ce a fost pronunţată inculparea lor. Populaţia locală se opune mutării bazei de la Futenma într-un golf din nordul insulei Okinawa, iar premierul a reiterat el însuşi că ar dori evacuarea bazei de pe insulă şi chiar din Japonia, dacă ar fi posibil. Ministrul Apărării a fost mai prudent în această privinţă, evocînd reticenţele celorlalte prefecturi ale Japoniei.